Soomes on suremus viimase 35 aasta kõrgeimal tasemel – koroonapiirangutel on olnud oodatule vastupidine mõju

Eelmisel, 2021. aastal suri Soomes enam kui 2000 inimest rohkem kui 2020. aastal. Üks suurema suremuse põhjustaja on koroona.

Soome statistikakeskus avaldas eelmisel reedel info suremuse kohta, millest tuli välja, et see oli eelmisel, 2021. aastal viimase 35 aasta kõrgeim. Suurim muutus oli eakate inimeste osas. Üle 85-aastaste puhul oli surmade arv eelmise aasta novembris-detsembris tervelt 15 protsenti suurem kui keskmiselt aastatel 2017-2020, vahendab MTV.

Soome terviseameti analüütik Seppo Koskinen ütles, et kõrgemal suremusel on kaks põhjust: suurte põlvkondade vananemine ja koroona. Ta tunnistab, et ei pööraks numbritele liiga suurt tähelepanu. Ta möönab, et koroona ajal on soomlaste oodatav eluiga vähenenud.

Kosineni sõnul võisid suremust suurendada koroona-aja liikumispiirangud. Piirangutega üritati vähendada eakate inimeste suremust ja teatud osas see isegi õnnestus. Samas on see suurendanud suremust muus osas, kuna eakad pole saanud liikuda ja nende tervis on seetõttu kehvenenud.

Koskineni hinnangul saab piirangute kasu või kahju hinnata paari aasta pärast. Mõned koroona aja piirangute mõjud ilmnevad alles aastate pärast.

Koskineni sõnul on piirangud kahe otsaga asi: ühelt poolt need tõstsid eakate suremust, teiselt poolt aitasid säästa inimelusid.

Kommentaarid
(Külastatud 661 korda, 1 külastust täna)