Soome tarbijate usaldus aprillis rekordiliselt madal

Soome tarbijate usaldus nii enda kui Soome majanduse väljavaadete suhtes oli tänavuse, 2022. aasta aprillikuus rekordiliselt madal.

Aprillis oli tarbijate usaldusindikaator -11,7, samas kui märtsis oli see -10,5 ja veebruaris 0,5. Möödunud aasta aprillis oli vastav arv statistikakeskuse andmetel 3,8.

Indikaatori pikaajaline keskmine alates 1995. aastast on olnud -1,7. Praegusest madalamal tasemel on usaldus olnud ainult 2020. aasta aprillis ja 2008. aasta lõpus.

Hinnang Soome majandusele oli kõige süngem alates 1995. aastast. Aprillis oli inimeste valmisolek osta kestvuskaupu väga madal. Enamus tarbijatest leiab, et Soome majanduse olukord halveneb järgneva aasta jooksul.

Soome tarbijate hinnang aastapõhisele inflatsioonile oli aprillis samuti rekordiline 5,6 protsenti ja arvatakse, et järgneva aasta jooksul kerkivad hinnad 5,8 protsenti. Aasta tagasi olid vastavad numbrid 2,3 ja 2,5 protsenti. Pikaajaline keskmine on 3,1 ja 3,0 protsenti.

Aprillis pidas vaid 17 protsenti tarbijatest praegust aega sobivaks kestvuskaupade ostmiseks. Aasta tagasi oli vastav protsent 33. Vaid 13 protsenti tarbijatest märkis, et soovib osta auto järgneva aasta jooksul. Korteri ostu või maja ehitamist kaalus aprillis 14 protsenti tarbijatest. Auto ostu pikaajaline keskmine on 14 protsenti ja korteri ostul 13 protsenti.

Andmed põhinevad statistikakeskuse tarbijauuringul, mis viidi läbi 1-18. aprillil ja millele vastas 1009 Soomes elavat inimest.

Kommentaarid
(Külastatud 200 korda, 1 külastust täna)