Soome peaminister: Suhted Venemaaga on pöördumatult muutunud, NATO otsus tehakse kevade jooksul

Soome peaminister Sanna Marin ütles täna sotside volikogu koosolekul peetud kõnes, et Soome suhted Venemaaga on pöördumatult muutunud ja NATO-ga liitumise otsus tehakse ära kevade jooksul.

Marin ütles, et Venemaa on oma tegevusega rikkunud räigelt rahvusvahelisi kokkuleppeid, millega ta on ise ühinenud. Venemaa on hüljanud kõik Euroopa julgeoleku kesksed põhimõtted, ütles Marin.

„Venemaa pole see naaber, millise me arvasime olevat,” ütles Marin, „Soome ja Venemaa suhted on Ukraina sõja käigus pöördumatult muutunud.”

Marini sõnul tehakse Soome liitumise otsus NATO-ga ära käesoleva kevade jooksul. Marin lisas, et Soome peab nüüd tõsiselt mõtlema oma suhtumise üle rahvusvaheliste sõjaliste organisatsioonidega liitumise osas. See tuleb hoolikalt läbi mõelda, aga tegutseda kiiresti – käesoleva kevade jooksul, märkis Marin.

Marin rõhutas oma kõnes, et tema jaoks on Soome ja soomlaste turvalisus kõige olulisemad. NATO-ga seoses peab arvestama kõigi võimaluste ja ohtudega. Nii liitumisel kui liitumata jätmisel on oma tagajärjed. Arvestada tuleb nii lühi- kui pikaajaliste mõjudega. Samas peab silmas pidama eesmärki: Soome ja soomlaste julgeoleku tagamist igas olukorras.

Marin ütles, et teeb kevade jooksul teatavaks ka oma seisukoha NATO-ga liitumise osas. Marini koduerakond sotsid teeb otsuse NATO-ga liitumise osas partei erakorralisel volikogu koosolekul koos parlamendi fraktsiooniga.

Ukraina teemal ütles Marin, et Ukraina asi on ka Soome asi. Tegemist on räige rünnakuga rahvusvahelise õiguse ja ÜRO põhikirja vastu. Suur vastutus lasub Venemaa sõjaliste operatsioonide lõpetamise osas ka Hiinal.

Marin lubas, et Soome toetab Ukrainat ka relvastusega ning muul moel, kuni on vaja. Soome toetab Ukrainat ka riigi ülesehitamisel pärast sõda.

Soome peaminister kutsus kõiki Euroopa riike üles lõpetama Venemaa sõjategevuse rahastamine. Praegu toetavad Euroopa riigid sõda sellega, et ostavad Venemaa käest naftat ja gaasi. Selline asi on lubamatu ja peab lõppema.

Marini sõnul tegeleb Euroopa Liit praegu sellega, et riigid lõpetaks Venemaa käest energia ostmise.

Iltalehti andmetel toetab peaminister Marin Soome liitumist NATO-ga. Endine välisminister Erkki Tuomioja on olnud pikalt NATO-ga liitumise vastu, aga temagi ütles eile reedel, et Soome taotleb NATO-ga liitumist enne suve.

Praegune Soome juhtkond on NATO-ga liitumise osas positiivselt meelestatud. Soome president Sauli Niinistö ütles, et NATO-ga liitumine ei mõjutaks Soome igapäevaelu, küll aga julgeolekut.

Soome valitsuse teise suure erakonna Keskerakonna juht Annika Saasikko märkis sotsiaalmeedias, et taotleb erakonnalt luba toetada NATO-ga liitumist nädala pärast Vaasas toimuval erakonna volikogu koosolekul.

Soome president on öelnud, et Soome jaoks on kõige kriitilisem aeg vahetult peale liitumise taotluse esitamist ja enne ametlikku NATO-ga liitumist. Seetõttu soovitakse, et see aeg oleks võimalikult lühike, ehk Soome võetaks liitu vastu võimalikult kiiresti pärast taotluse esitamist.

Kommentaarid
(Külastatud 1,782 korda, 1 külastust täna)