Soome paiskab ladudest turule 369 000 barrelit toornaftat

Soome laseb Varustuskindluskeskuse julgeolekuvarudest turule 369 000 barrelit toornaftat. Soome osaleb sellega Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) juhtorgani 1. aprilli 2022 üksmeelses otsuses, mille kohaselt lasevad organisatsiooni liikmesriigid oma varudest turule naftasaadusi. Tegevus toetab naftaturu stabiliseerimist ajal, mil Venemaa jätkab sissetungi Ukrainasse.

Tänavu 7. aprillil teatas IEA, et liikmesriigid on teatanud oma varustuskindluse varudest kokku 120 miljoni barreli nafta vabastamisest. Suurima osa sellest kogusest moodustab USA.

See on teine ​​kord pärast Venemaa sissetungi algust, kui IEA riigid vabastavad oma hädavarudest toornaftat. Märtsi alguses lasti turule kokku 61,7 miljonit barrelit naftat. Toona oli Soome osa sama suur kui seekord.

Soome osa vabastatakse Varustuskindluskeskuse hallatavatest julgeolekuvarudest. Toornafta müüakse praktiliselt turuhindadega, mistõttu sellel ei ole negatiivseid majanduslikke mõjusid. Soome üldisele energiavarustuskindlusele müük olulist mõju ei avalda.

Turule lubatav summa ei ole suur võrreldes Soome naftatoodete julgeoleku- ja vastutusvarudega. Varude tase ületab endiselt rahvusvahelisi kohustusi ja Soome varustuskindluse otsuses nõutavat kogust.

Nafta julgeolekuvarudeks loetakse Soomes Varustuskindluskeskuse omanduses olevaid riigi julgeolekuvarusid ja nafta importijate kohustuslikke varusid, mis on sätestatud varustuskindluse tagamise seaduses ja imporditud kütuse kohustusliku ladustamise seaduses. Nende turvavarude hoidmisega täidab Soome IEA ja ELi naftavarudega seotud kohustusi, mille kohaselt vastab varude kogutase 90 päeva netoimpordile.

Kommentaarid
(Külastatud 2,042 korda, 1 külastust täna)