Soome naine on imetanud lapsi mitu aastat ja kavatseb jätkata

31-aastane soome naine Reetta on imetanud lapsi mitu aastat ning kavatseb jätkata. Ta imetab praegu 3,5-aastast poega ja ühe aasta 9 kuu vanust poega.

Reetta tunnistab, et imetamine on talle oluline. Ta on ühtlasi imetustugiema. Ta tahab poegi võimalikult kaua imetada. Lisaks imetas ta enam kui ühe aasta tütart, kes käib praegu koolis, vahendab Yle.

Varsti 2-aastane poeg käib rinnal enne ema tööle minekut ja siis, kui ema töölt tuleb. Kolme ja poole aastane poeg saab rinda harvem. Tavaliselt on nii, et kui väikevend saab piima, siis saab ka suurem oma noosi.

Imetamine tähendab lähedust ning see rahustab lapsi. See tähendab lastele palju.

Kui naine ootas oma esimest last, siis ta imetamise peale ei mõelnud. Ema oli naist ennast imetanud ja see tundus loomulik.

Esimese lapsega koges naine sünnitraumat. Tal oli rasedustoksikoos. Laps sündis keisrilõikega enneaegsena. Pärast sünnitust oli naine intensiivis ja ei saanud kohe imetama hakata. Kui ta intensiivist välja sai, siis õnnestus imetamine hästi. Ta oli õnnelik, sest enneaegsete puhul pole imetamine kerge.

Hiljem sündisid ka pojad keisrilõikega. Imetamine on naise jaoks oluline ja see on teatud määral kompensatsioon. Sünnitused on olnud rasked ning imetamine on andnud enesekindlust ja õnnestumise tunnet.

Soome terviseamet soovitab imetada lapsi aasta vanuseni ja soovi korral ka kauem. Imetamise lõpetamine on iga pere otsustada.

Reetta pole imetamise pikkust piiranud. See jätkub, kuni lapsed seda soovivad. Naise väitel on imetamisega seotud palju väärarvamusi ja uskumusi. Paljud naised on imestanud, miks ta ikka veel imetab.

Reettale on näkku öeldud, et ta peaks imetamise lõpetama. Vanemalt pojalt on küsitud, kas ta ikka veel imeb ema tissi. See pole ilus. Reetta tunnistab, et on pikalt mõelnud, mida vastata. See on ema ja lapse vaheline asi. See on neile oluline. Tavaliselt pööritatakse selle peale silmi.

Reetta arvates võib vastuseis imetamisele tulla sellest, et vanematel naistel on olnud raske elu. Noortel naistel võib see tulla teadmatusest. Samas on ta saanud naistelt kommentaare, et nemadki imetavad kaua, aga pole julgenud sellest rääkida.

Laste imetamisega on seotud häbi, mis on Reetta arvates absurdne. See näitab inimeste suhtumist. See ei tohiks olla imelik või halb asi.

Kui Reetta ootas oma noorimat last, siis ütles arst vastuvõtul, et ilmselt tuleb nurisünnitus, kuna ta imetab veel last. See oli väga halb ja naine ei osanud selle peale midagi öelda. Ta ise julgustab kõiki teisi imetama nii kaua kui võimalik. Tegema peaks nii, nagu endale ja lapsele on parim. Imetamine ei pea lõppema siis, kui laps saab 1-aastaseks. Samas on Reetta arvates ka see ok, kui last ei imetata. Samas on lapsepõlv nii lühike aeg. Ta ise tahaks lähtuda lapse vajadustest. Imetamise aeg jääb kauaks meelde.

Kommentaarid
(Külastatud 2,327 korda, 1 külastust täna)