Soome minister: kaitseliitu Rootsiga pole kavas luua

Kuigi Soomes on levinud kuuldused, et alternatiiv NATO-le võib olla kaitseliit Rootsiga, mida juba ette valmistatakse, lükkas Rootsi selle info ümber ja ka Soome kaitseminister Antti Kaikkonen oli sunnitud tunnistama, et sellist liitu Rootsiga pole kavas luua.

Kaikkoneni sõnul pole kavas luua sellist sõjalist liitu Rootsiga, millest on olnud juttu. Küll on aga kavas suurendada kaitse-alast koostööd Rootsiga, vahendab MTV.

Kuuldused sõjalisest liidust Rootsiga tulid sellest, et Soome parlamendi välisasjade komisjoni aseesimees Erkki Tuomioja ütles, et Rootsi kaitseminister oli teinud ettepaneku luua Rootsi-Soome kaitseliit alternatiivina NATO-ga liitumisele.

Tuomioja väitel oli Rootsi kaitseminister Peter Hultqvist rääkinud asjast Soome kolleegi Kaikkoneniga. Minister Kaikkonen aga ütles, et ta on küll kohtunud Rootsi kolleegiga ligi 60 korral, aga ühise kaitseliidu plaani ei ole. Kaikkoneni sõnul on neil omavahel olnud igasuguseid jutte, mida ta ei hakka aga avalikult kommenteerima.

Kaikkonen ütles, et Rootsi-Soome kaitseliitu ei saa võrrelda NATO-ga, vaid tegemist oleks mitme astme võrra lahjema lahendusega.

Hultqvist ütles, et sellist liitu, millest Tuomioja rääkis, pole olnud Rootsis isegi arutusel. Samas ta ütles, et ei kommenteeri omavahelisi arutelusid.

Kaikkonen ütles samas, et tema arvates ei nõrgenda Tuomioja poolt öeldu suhteid Rootsiga. Kaikkoneni sõnul ollakse Rootsi poolega kui mitte igapäevaselt, siis vähemalt iganädalaselt ühenduses. Kaikkonen ütles, et ei lase end häirida Tuomioja poolt öeldust.

Tuomioja sõnul oleks liit Rootsiga kaalumist väärt, kuigi Soome juhtkond on teinud juba otsuse NATO-ga liitumiseks.

Kommentaarid
(Külastatud 337 korda, 1 külastust täna)