Soome koroona nädala ülevaade: haiglapatsientide arv püsib kõrge

Koroonaviiruse epideemia ei näita Soomes jätkuvalt vaibumise märke. Haiglas ravil olevate koroonapatsientide koguarv on püsinud kõrgena alates 2021–2022 aastavahetusest. Vaktsineerimine annab endiselt hea kaitse haiguse raskemate vormide vastu. Inimese vabatahtlik tegevus on nakatumise ennetamisel oluline.

Pühapäeval, 3. aprillil 2022 oli raskes seisus intensiivis kokku 44 koroonapatsienti. Intensiivravi osakondades ravil olevate koroonapatsientide arv jaanuari lõpus vähenes ja on sellest ajast püsinud 30-50 patsiendi ringis, edastavad terviseamet ning sotsiaal- ja terviseministeerium nädala ülevaates.

Nädalatel 12–13 (21. märts – 3. aprill) lisandus haiglasse kokku 853 uut koroonahaiget. Riigi tasandil on uute patsientide arv haiglas püsinud kõrge. Nädalatel 12–13 jõudis intensiivravisse 84 uut koroonahaiget. Uute intensiivravi patsientide arv on samal tasemel kui kahel eelneval nädalal, mil intensiivi sattus 81 patsienti. Kolmapäeval, 6. aprillil 2022 oli ligikaudu kolmandik koroonapatsientidest haiglaravil peamiselt muul põhjusel kui koroonaviiruse haigus. Vastav intensiivravi patsientide osakaal oli ligikaudu veerand.

Pühapäeva, 3. aprilli 2022 seisuga oli nakkushaiguste registrisse teatatud kokku 3252 koroonaviirusega seotud surmajuhtumist. Viimase kahe nädala jooksul (21. märts-3. aprill) on registreeritud 406 surmajuhtumit, eelneva kahe nädalaga oli koroonasurmade arv 275. Koroonasurmade puhul on patsientide mediaanvanus 83 eluaastat. Koroonaga seotud surmajuhtumite arv on suurenenud, kuna nakatumised on eakate hulgas laialt levinud.

Hinnanguline efektiivne nakatumiskordaja on 0,85–0,95 (90-protsendilise tõenäosusega). See näitaja on veidi langenud võrreldes eelmise aruandeperioodiga, mil see oli 0,90–1,05. Efektiivne nakatumiskordaja peegeldab nakatumiste levikut elanikkonna hulgas. Kui nakatumiskordaja on alla ühe, siis viitab see epideemia võimalikule taandumisele. Siiski võib epideemia eri vanusegruppides areneda erineva kiirusega.

Soomes on üle 87 protsendi 18-aastastest ja vanematest saanud vähemalt kaks doosi koronaarvaktsiini ja 63 protsenti kolm doosi vaktsiini. 85 protsenti üle 60-aastastest on saanud kolm vaktsiinidoosi. 18 protsenti üle 80-aastastest, kes said kolm vaktsiinidoosi, on saanud ka neljanda doosi. Vaktsineerimine annab endiselt hea kaitse haiguse raskemate vormide vastu.

Sel ja eelmisel nädalal (27.-28.03.2022 ja 3.-4.04.2022) kogutud reoveeproovide põhjal on koroonaviiruse RNA üldkogus Soome reovees endiselt kõrge. Need tulemused kajastuvad iganädalases reovee seirearuandes, mis avaldatakse reedel kell 12 terviseameti kodulehel.

Epideemiaga tegeletakse sihipäraste kohalike ja piirkondlike meetmetega. Piirangute leevendamisel pannakse rõhku inimeste vabatahtlikule pingutusele nakkuse leviku tõkestamisel, kokkupuute vältimisel haigestunutega, koduse testimise ja võimalikult suure vaktsineerimisega. Terviseamet on oma kodulehele koondanud peamised koroonaepideemia seireandmed.

Kommentaarid
(Külastatud 446 korda, 1 külastust täna)