Soome asjatundjate väitel võib Vene-Ukraina konflikt jääda pikaks ajaks püsima

Venemaa ja Ukraina kõnelused on katkenud seoses usalduse kadumisega poolte vahel. Kokkulepe saab sündida alles siis, kui sõjatandril pole midagi enam võimalik saavutada.

Euroopas võib seetõttu tekkida Põhja- ja Lõuna-Korea sarnane jäätunud konflikt. Aktiivne lahingutegevus vaibub, aga rahu ei saavutata niipea, vahendab Yle.

Kujuneb välja selline Põhja- ja Lõuna-Korea sarnane olukord, kus lõpetatakse sõjategevus, aga midagi kokku ei lepita. Venemaa jaoks on see tuttav olukord nn Külma sõja ajast, ütles konfliktide lahendamise organisatsiooni CMI programmijuht Ville Brummer.

Isegi kui omavahel saavutatakse mingid kokkulepped vangide vahetuse, humanitaarkoridoride, relvarahu või isegi mingi vaherahu kohta, siis on alati oht, kas neid kokkuleppeid täidetakse, rääkis välispoliitika instituudi analüütik Tyyne Karjalainen.

Brummer ja Karjalainen kommenteerisid Ukraina olukorda Yle hommikustes TV- ja raadiosaadetes. Mõlemad leiavad, et Ukraina ja Venemaa vaheline patiseis mõjutab kogu Euroopa stabiilsust. Näiteks võib olukord pingestuda piiridel. Kuritegevus liigub konfliktikolletest mujale Euroopasse.

Brummeri sõnul tuleb nüüd Euroopas mõelda, kuidas Venemaaga edaspidi asju ajada. Venemaa nõuab teatud puhvertsoone Lääne ja Venemaa vahel. Reaalsus on see, et neid ei saa enam olema. Selles tuleb kokku leppida.

Märtsi ja aprilli vahetusel pidasid pooled veel läbirääkimisi, aga pärast Butša veresauna ilmsiks tulekut on kõnelused katkenud ja sõjategevus aktiviseerunud Ukraina idaosas. Rahukõneluste asemel räägitakse kolmanda ilmasõja ohust.

Asjatundjate väitel ei istuta rahuläbirääkimiste laua taha seni, kuni lahinguväljal on võimalik midagi saavutada. Venemaa soovib võitu Ukraina idaosas. Ukraina loodab Lääne abi peale.

Mingi lahendus võib tulla Mariupoli osas, millest rääkis Vene esindajatega ÜRO peasekretär António Guterres. Näiteks võidakse kokku leppida Mariupoli tsiviilelanike evakueerimise osas. See omakorda aitab kaasa läbirääkimiste jätkumisele tulevikus.

Karjalainen ütles aga, et on suuremate kokkulepete osas skeptiline. Kõigepealt tuleb vähehaaval taastada usaldus.

Kommentaarid
(Külastatud 372 korda, 1 külastust täna)