Soome asjatundja Venemaa ähvarduste kohta: need on kontrollitavad

Venemaa poolt on oodata ähvardusi, aga need on kontrollitavad, ütles Soome välispoliitika instituudi juht kommentaariks NATO-ga liitumise mõjude kohta.

Soome on astumas järgnevatel nädalatel samme kollektiivkaitse organisatsiooni NATO-ga liitumiseks. Soome on valmistumas ka liitumisega seotud ohtudeks ehk sõjalise survestamise ning hübriid- ja küberohtude vastu, vahendab Yle.

Välispoliitika instituudi juht Mika Aaltola ütles, et ta ei usu, et Venemaa sammud takistavad Soome liitumist NATO-ga, pigem need kiirendavad seda.

Aaltola sõnul on soomlased reageerinud Venemaa ähvardustele vastupidiselt. Venemaa ei suuda Soome liitumist takistada, kui Soome seda tõesti tahab, lisas Aaltola.

Telesaates A-Talk osalenud Aaltola ütles, et Venemaa on ähvardanud majanduslike, poliitiliste ja sõjaliste meetmetega. Majanduslikud meetmed on juba valikust väljas, sest idapiir on kinni ja kehtib majandusblokaadi sarnane olukord.

Poliitilistel meetmetel pole samuti enam tähtsust, sest Venemaad ei saa enam usaldada. Jäävad ainult sõjalised võimalused, aga Venemaa on praegu hõivatud. Aaltola sõnul ähvardusi tuleb, aga need pole Soome jaoks saatuslikud, vaid kontrollitavad.

Aaltola sõnul on NATO-s olemas tahe Soome ja Rootsi liikmeks vastu võtta, kui need riigid seda soovivad.

Aaltola ütles, et kui Soomet ja Rootsit või Soomet ei lasta liitu, siis pole enam tegemist sarnaste demokraatlike riikide liiduga. Siis on kogu NATO ohus. Gruusia ja Ukraina liitumine on ebaõnnestunud ning NATO ei saa endale enam selliseid ebaõnnestumisi lubada.

Soome kaitseväe peastaabi endine luurejuht, kindralmajor Pekka Toveri ütles, et on võimalik, et Venemaa kasutab Soome vastu enne NATO-ga liitumist sõjalist jõudu. Viimase aja sündmused Ukrainas näitavad, et Venemaa ei vali enam vahendeid. Kui Venemaa leiab, et sõjaliste vahenditega midagi saavutatakse, siis seda ka tehakse, ütles Toveri.

Tugevat sõjalist jõudu pole aga Toveri väitel Soome vastu oodata. Samas võib olla seda piisavalt, et tekitada probleeme.

Venemaa maaväed on kõik Ukrainas, aga alles on mere- ja õhujõud. Võib takistada mereliiklust lääne poole või kasutada õhujõude löökide andmiseks.

Soome hübriidohtude kompetentsikeskuse analüüsijuht Hanna Smnith ütles, et Venemaal on mitmeid võimalusi Soome mõjutamiseks. Tema sõnulei saa välistada, et Venemaa kasutab Soome vastu sõjalist jõudu. Võidakse ka diplomaatilisel teel hirmutada – et Soomest tehakse vaenlane.

NATO teemaga tegelenud Helsingi ülikooli riigiteaduste doktor Iro Särkkä ütles, et ta ei usu, et Venemaa suudab takistada Soome liitumist NATO-ga. Tema sõnul teeb Soome iseseisva riigina oma otsused ise.

Kommentaarid
(Külastatud 1,051 korda, 1 külastust täna)