Soome analüütik Medvedjevi ähvarduste kohta: Selle pärast ei tasu muretseda

Venemaa endine president ja julgeolekunõukogu juhataja asetäitja Dmitri Medvedjev ähvardas täna, et seoses Soome ja Rootsi liitumisega NATO-ga suurendab Venemaa sõjalist kohalolekut Läänemere piirkonnas.

Soome välispoliitika instituudi analüütik Jyri Lavikainen ütles, et see ongi esimene asi, mida Venemaalt oli oodata. Tema sõnul on sellised jutud käinud juba pikemat aega, vahendab MTV.

Lavikainen ütles, et Venemaa püüab esitleda uutena asju, mis tegelikkuses on juba vanad. Näiteks Medvedjevi jutt selle kohta, et pärast Soome ja Rootsi liitumist ei saa Läänemerest enam rääkida kui tuumavabast piirkonnast pole päris tõene. Pole kindel, et see piirkond on üldse olnud tuumavaba, sest Venemaal on olnud võimalik vabalt piirkonda tuua tuumalõhkepeadega relvastust.

Lavikaineni sõnul pole Vene väljaütlemiste pärast vaja soomlastel muretseda. Venemaa ähvardused ja tegevus Ukrainas on viinud selleni, et Soome soovib NATO-ga liituda. Venemaa on ise loonud eeldused arenguteks, mida ta püüab justkui ära hoida.

Kui Venemaa tahab Soomet ja Rootsit hirmutada, siis neid hirmujutte on parem kuulata koos julgeolekugarantiidega kui ilma nendeta.

Soome NATO-ga liitumise ajal on Lavikaineni sõnul Venemaa poolt oodata igasugust mõjutustegevust, et seda liitumisprotsessi takistada. Venemaa välispoliitika tuginebki praegu põhiliselt hirmutamisele, kuna midagi muud pole enam alles jäänud. Seetõttu tuleb eri ukaase ka edaspidi.

Venemaa on Lavikaineni sõnul ise teatud mõttes lõksus, et peab pidevalt selliste juttudega esinema.

 

Kommentaarid
(Külastatud 782 korda, 1 külastust täna)