Leiutati bensiini asendaja – see maksab 10 eurot liiter

Maailmas töötatakse välja sünteetilist kütust, mis aitab vähendada heitekoguseid. Saksa autofirma Porsche töötab välja süsteetilist kütust nimega eFuel.

Kuigi Stuttgarti autotehas panustab aktiivselt laetavate elektriautode nagu Porsche Taycan peale, siis katsetatakse heite vähendamisega ka mujal. Porsche enda hinnangul on 2030. aastaks maailmas vaid 20 protsenti autodest elektrilised. Seetõttu omab tähtsust muude autode heitekogus, vahendab Iltalehti.

Sünteetiline kütus võiks vähendada süsinikdioksiidi arvestuslikku heidet 90 protsendi võrra. Allesjäänud 10 protsenti tuleneb kaasaja mootorites vajalikest lisaainetest, mida sünteetilise kütuse hulka segatakse.

Tegemist on Porsche ja Siemensi ning veel mitme rahvusvahelise ettevõtte koostööprojektiga,mille nimetus on Haru Oni. Sellega seoses on Tšiilisse rajatud sünteetilise kütuse tehas. Kütust valmistatakse tuule-energia abil vesinikust ja süsinikdioksiidist. Tootmist tahetakse alustada juba käesoleva aasta keskel.

Keemilise sünteesi tulemusel saadakse sünteetilist metanooli, mis Porsche projektis kannab nime eMethanol, mille keemiline valem on CH3OH. See kõlbab lisaks autodele ka teistele sõiduvahenditele. Lõpuks saavutatakse praegusele DIN EN 228 standardile vastav toode, mida saab kasutada autodes ja seda veel segatuna tavaliste kütustega.

Esimesel aastal tahetakse toota 130 000 liitrit eFuelit. Porsche kasutab selle ise ära motospordis. Samal ajal jätkatakse arendustööd nii kütuse kui mootorite osas.

Kahjuks ei võimalda see tehnoloogia toota kütust suurtes kogustes. Kulud oleksid liiga suured ja seetõttu kasutatakse saadud kütus ära motospordis.

Kui palju selline kütus maksab? USA autoväljaanne Motor Trend pakub hinnaks ligi 10 eurot liitri kohta. Loodetavasti ei tõuse tavakütuse hind lähitulevikus nii kõrgele.

Porsche ise loodab, et 2026. aastaks õnnestub sünteetilise kütuse hind saada alla 1,8 euro peale liitri kohta. Siis on see odavam kui tavakütused. Sellisel juhul ületab nõudlus pakkumist ja hind võib tõusta. Igal juhul aga on see suur samm edasi heidete vähendamisel.

Porsche eesmärk on hoida ka tulevikus vanu autosid tee peal. See on oluline paljudele autosõpradele.

Kommentaarid
(Külastatud 4,267 korda, 1 külastust täna)