Kole lugu: Ukraina pagulased langevad Leedus inimkaubanduse ohvriks

Leetu on jõudnud kümned tuhanded Ukraina pagulased ja on tekkinud hirm, et osa neist on langenud ärakasutamise ja inimkaubanduse ohvriks.

Leedus pagulastega tööd tegev Dovydas Petrošius ütles, et ukrainlased saabuvad Leetu pikemalt mõtlemata. Peamine eesmärk on Ukrainast lahkuda.

Osa Leetu tulijatest on tulnud kellegi juurde. Paljud on aga lihtsalt pakkinud oma kotid ja kodust lahkunud. Neil pole olnud aimugi, kuhu nad lõpuks välja jõuavad. Kui neilt küsida, siis nad räägivad, et neil pole vahet, kuhu minna. Peamine eesmärk on Ukrainast minema saada, rääkis Petrošius Leedu raadiole.

Leedus inimkaubanduse ja ärakasutamisega tegelev Kristina Mišinienė rääkis, et alates esimesest päevast on tulnud teateid pagulaste ärakasutamise kohta. Ukrainlasi üritatakse ära kasutada. On tulnud teated selle kohta, õnneks mitte Leedust, et bussid pagulastega on suunatud otse bordelli.

Leedus pole teada, et busse oleks bordellidesse suunatud, aga prostituutidena töötavad juba varasemast põhiliselt välismaalased ja 90 protsenti neist on Ukrainast. Ärakasutamist on olnud transpordisektoris ja ehituses.

ÜRO pagulasorganisatsiooni Leedu esindaja Renata Kuleš ütles, et kuivõrd pagulased on põhiliselt naised ja lapsed, on lihtsam neid seksuaalselt ära kasutada. Praegu liigub väga palju inimesi ja 90 protsenti neist on naised ja lapsed. Inimkaubanduse ja seksuaalse ärakasutamise oht on seetõttu väga suur.

Kuleš ütles, et vastuvõtukeskustes peaksid töötama inimesed, kes oskavad ärakasutamist ära tunda ja aidata seda vältida. Samuti tuleks pagulasi ohtudest teavitada.

Petrošius ütles, et Ukraina pagulased pannakse mõnes Leedu linnas bussi pealt maha ja pärast ei kontrolli enam keegi, mis neist edasi saab. Ukrainasse on mindud Leedust eraviisiliselt pagulasi ära tooma. Nad tuleks aga tuua vastuvõtukeskusesse. Paljud on aga Leedus lihtsalt maha pandud ja sõidetud uute järele. Neil inimestel pole aga aimugi, mida Leedus edasi teha. Siis ilmuvadki välja nö heategijad, kes pakuvad tööd Saksamaal. Näiteks olid kaks Klaipėdasse saabunud ukraina tüdrukut rääkinud, et neile oli kohe pärast saabumist pakutud tööd Saksamaal modellidena.

Välismaalaste integratsiooni grupi juht Laura Perevičiūtė ütles, et inimeste olukorda on raske kontrollida, kuna Schengeni viisaruumis on võimalik vabalt ringi liikuda. Seetõttu pole teada, kui Leetu tulnud inimesed liiguvad edasi teistesse riikidesse.

Kõige ohustatum grupp on ilma saatjata saabuvad ukraina alaealised. Juba on ilmunud välja inimesi, kes soovivad neid lapsendada. Oluline on kindlustada, et neile lastele ei pääsetaks ligi. Praegu on nii, et neid lapsi ei valva keegi, rääkis Mišinienė.

Kommentaarid
(Külastatud 1,280 korda, 1 külastust täna)