VIDEO: Venelased põgenevad paaniliselt Venemaalt – endine Vene ajakirjanik kirjeldab olukorda Istanbulis

Endine Vene telekanali NTV ajakirjanik Gleb Pjanõhh kirjeldab olukorda oma uuel kodumaal – Türgis. Ta räägib, et venelased põgenevad praegu paaniliselt Venemaalt, kuna kardetakse, et piir pannakse kinni. Moskvas pandi juba kinni Šeremetjevo lennujaama rahvusvaheliste lendude D-terminal. Kardetakse, et inimesi enam välja ei lasta.

Pjanõhh räägib Youtube’is, et lahkus Moskvast 8. märtsil. 10. märtsil pandi lennujaam kinni. Istanbulis liigub karjakaupa venelasi. Topivad oma kaarte automaati ja proovivad raha välja võtta. 9. märtsi õhtul pandi kaardid kinni, enne oli aga võimalik raha välja võtta, dollareid, või mis iganes raha. Istanbuli automaadid tehti rahast tühjaks.

Praegu aga pole isegi võimalik hotellikohta broneerida Booking.comi kaudu. Pjanõhh räägib, kuidas elab perega väikses hotellis, hind on 68 eurot ööpäevas. Peres on kaks last, mõlemad käivad koolis. Pole teada, millisesse kooli nad lähevad. Ilmselt on vaja luua seal omaenda vene kool ja hakata lapsi õpetama.

Pjanõhh räägib, et tal oli naisega juba ammu kavas luua terve mõistuse kool, nüüd saab selle ära teha.

Hotellis saab maksta sularahas, kuna pangakaardid venelastel enam ei tööta. Ajakirjanik märgib, et tal on praegu venekeelne Youtube’i kanal, aga ta tahab teha ingliskeelse.

Pjanõhh räägib, et raske on leida hotelli, kus oleks võimalik elada kaks nädalat järjest. Nad peavad hotelli vahetama iga mõne päeva tagant.

Ajakirjanik räägib, et juba ammu oli kavatsus asutada oma kool. Pole vahet, kus seda teha. Istanbul on suur Euroopa linn.

Istanbulis sajab lund. Pjanõhh räägib, et see on lausa ideaalne, et alustada uut elu. Ta räägib, et avab ka ingliskeelse Youtube’i kanali, et saada kasvõi mingit raha, mille eest Istanbulis ära elada.

Taksol on raskusi, sest Istanbulis pole autodel talverehve. Ajakirjanik näitab videos taksojuhile, mida teha, kui sajab lund. Ta läks autost välja ja lükkas autot tagant.

Pjanõhh möödub bussist, millega sõidavad Jaapani turistid. Ta arutas, et kas nad saavad aru, mis praegu on toimumas. „See pole ainult Venemaa ja Ukraina,” ütleb ajakirjanik, „see võib lüüa tervet maailma.” „Ja Euroopat – uuuhhh,” ütleb ajakirjanik ja väristab õlgu.

Täna laupäeval, 12. märtsil on Pjanõhh üle pannud ka ingliskeelse video, kus räägib, et on 53-aastane ja alustab uut elu Istanbulis. Ta räägib, et pole kunagi elus teinud propagandat. Kolma aastat tagasi lahkus töölt telekanalist ja tegi oma telekanali Youtube’is. See oli väga edukas, pool miljonit tellijat. Ta teenis sellega raha, kuni see blokeeriti.

Pjanõhh räägib, et Istanbulis võeti välja dollareid, kuna inimesed ei tea, mis riikides nad elama asuvad. Mõned lähevad arvatavalt Gruusiasse, mõned Armeeniasse. Igal pool on praegu parem kui Venemaal, sest „meie riik on blokeeritud”. Aga nüüd Istanbulis – sajab lund – nagu Venemaal, kes seda oleks võinud arvata.

Pjanõhh räägib, et on vene põgenik. Ta jättis kõik Venemaale maha, oma korteri ja auto. Kaasa võeti ainult veidi sularaha.

Pjanõhh räägib, et pole kunagi tahtnud elada mujal kui Venemaal. 1990. aastal sai ta võimaluse minna välismaale, see oli 32 aastat tagasi ja ta õppis kaks nädalat New Yorgis Columbia ülikoolis õpilasvahetuse korras. Talle pakuti võimalust jääda USA-sse, aga ta keeldus. Ja nüüd on ta Istanbulis. Ning peab alustama uut elu.

Pjanõhh märgib, et välismaal arvatakse, et ka tema on vastutav selle eest, mis toimub Ukrainas. Tema nii ei arva. Aga midagi pole teha. Ta on venelane ja peab vastutama. Nüüd peab alustama uut elu.

Kommentaarid
(Külastatud 1,827 korda, 1 külastust täna)