Suomen asuntomarkkinat

Vuoden 2020 aikana vanhojen asuntojen kokonaiskaupat nousivat Tilastokeskuksen mukaan 3,7 % vuotta aiemmasta 65 643 asuntoon, kun vuonna 2019 kasvu oli 1,4 %. Pääkaupunkiseudulla kaupankäynti kasvoi viime vuonna 5,4 % 20 347 yksikköön. Asuinrakennuksissa aloitetut asunnot nousivat 1,4 % vuotta aiemmasta 39 233 asuntoon vuonna 2020, kun taas valmistumismäärät laskivat 9,6 % 38 514 asuntoon.

Nokian ongelmat aiheuttivat Suomelle matalan kasvun vuosia viimeisen vuosikymmenen aikana. Vuosina 1998-2007 Nokia vastasi 20 prosentista Suomen viennistä. mutta vuoden 2012 puoliväliin mennessä Nokia oli melkein konkurssissa ja sen osuus Suomen bruttokansantuotteesta oli itse asiassa negatiivinen. Yli 40 000 korkeasti koulutettua suomalaista ICT-työntekijää oli työttömänä. Nokian heikentyneen aktiviteetin lisäksi vientiä vaivasi Venäjän – Suomen suurimman kauppakumppanin – talouden taantuma.

Talous on parantunut asteittain viime vuosina, ja työttömyys laski 6,7 prosenttiin vuonna 2019, mikä on alhaisin taso sitten vuoden 2008. Viime vuonna pandemian leviämisen estämiseksi käyttöön otetut rajoittavat toimenpiteet vaikuttivat kuitenkin haitallisesti talouden toimeliaisuuteen.

Vuokra-asuntoja kuitenkin löytyy ympäri maata runsaasti edelleen, niin suurista kuin pienistäkin kaupungeista. Yksi esimerkki voisi olla vuokra asunnot Lahti, jossa on suuria määriä vuokra-asuntoja tarjolla. Tämäkin kaupunki on keskisuuri kooltaan ja lyhyiden välimatkojen päästä suurista kasvukeskuksista, kuten Helsinki ja Tampere.

Venäjän hyökkäys voi ravistaa Suomen asuntomarkkinoita

Venäjän hyökkäys on riski talouskasvulle, mutta taloustieteilijöiden mukaan kiinteistöjen romahtaminen Suomen suurissa kaupungeissa on lyhytaikaista. Vielä muutama viikko sitten ekonomistit ennustivat asuntojen hintojen nousevan Suomessa tänä vuonna keskimäärin 2,5 prosenttia. Tammikuussa OP Pankki sanoi, että Suomella on suurin talousbuumi sitten 1980-luvun lopun. Mutta geopoliittinen epävarmuus heijastuu jo asuntomarkkinoilla.

Sodan odotetaan vaikuttavan myös Suomen ulkomaankauppaan. Joka neljännen Venäjällä liiketoimintaa harjoittavan suomalaisyrityksen odotetaan saavan iskun.

Danske Bank otti globaalin näkemyksen: kohonnut epävarmuus vähentää yritysten investointihalukkuutta, sanktiot ja vastapakotteet rajoittavat kauppaa Venäjän kanssa, joillain sektoreilla työllisyys kohtaa takaiskuja, energian hinta nousee ja maailmantalous hidastuu. Hintojen nousu heikentää ihmisten ostovoimaa Suomessa. Tämän vuoden vahvan talouskasvun ja työllisyysennusteiden odotettiin lämmittävän Suomen asuntomarkkinoita.

Keskuspankkiirit ovat olleet valmiina nostamaan korkoja tänä keväänä, mutta Venäjän hyökkäys voi muuttaa tilanteen. Keskuspankit eivät koskaan pidä epävarmuudesta ja nyt edessämme on jotain erittäin epävarmaa. Keskuskoron nousun viivästyminen helpottaisi asuntolainan haltijoille. Jos koronnostojen uhka siirtyy pidemmälle tulevaisuuteen, tämä kompensoi osan sodan aiheuttamasta epävarmuudesta.

Viime vuonna asuntojen hinnat nousivat Suomessa keskimäärin neljä prosenttia. Kiinteistömarkkinoilla oli kuuma, kun pankit rikkoivat ennätyksiä liikkeeseen laskettujen asuntolainojen osalta. Hintojen nopeaan nousuun vaikutti suurten asuntojen kysyntä, joita on suhteellisen vähän. Ihmisillä oli myös enemmän rahaa asumiseen, kun vapaa-ajan kulutus hidastui pandemian aikana.

Olipa Suomessa tilapäinen kiinteistöjen hidastuminen vai ei, taloustieteilijät sanoivat, että Suomen kaupungistuminen jatkuu kiinteistöjen arvon noustessa kaupunkikeskuksissa. Vuonna 2021 yli puolet Suomen uudisrakennuksista nousi pääkaupunkiseudulla, Turussa ja Tampereella.

Kommentaarid
(Külastatud 210 korda, 1 külastust täna)