Soomes kerkivad nüüd hinnad püstloodis – sellist asja pole olnud aastakümneid

Soomes on hinnatõus nüüd kiireim alastes 1990ndate aastate algusest. Tookord oli hinnatus 5,6 protsenti, nüüd oodatakse hinnatõusuks 5,4 protsenti. See on suur muutus, kui arvestada, et 2020. aasta lõpus oli hinnatõus vaid 0,2 protsenti võrreldes eelneva aastaga.

Arvatakse, et tänavuse, 2022. aasta märtsikuu hinnatõus on Soomes 5,4 protsenti võrreldes eelmise aasta sama ajaga. See oleks kiireim hinnatõus alates 1990ndate aastate algusest, vahendab Helsingin Sanomat.

Tänavu veebruaris oli hinnatõus Soomes 4,5 protsenti. Seejuures kerkis kohvi hind 33 protsenti.

Kõige enam kaotavad praeguse hinnatõusuga need, kes elavad oma majas ja kütavad elamist elektri või kütteõliga. Eriti palju on kerkinud eramajade remondikulud, aga ka bensiini ja diisli ning elektri hind. Nõnda võib eramajade ülalpidamine olla aasta tagusega võrreldes koguni 10 protsenti kallim.

Kõige vähem mõjutab hinnatõus elamispinda üürivaid inimesi, kes kasutavad ühistransporti. Üüri ja ühistranspordi piletite hinnad on kerkinud kõige vähem. Üürnikud ei pea muretsema elamispinna ülalpidamise pärast. Linnades korterit üürivate inimeste jaoks võib hinnatõus jääda alla 2 protsendi.

Paljud soomlased on mures, kas nad suudavad hinnatõusuga kaasas käia. Näiteks võib toidu hind kerkida 5-10 protsenti. Praegu on toidu hinnatõus olnud 4,5 protsenti. Majandusminister Mika Lintilä on öelnud, et toidu hind võib kahekordistuda. Praegu pole veel teada, kas see nii ka juhtub, aga igal juhul ei kata praegune 2-protsendiline aastane palgatõus aastast hinnatõusu, mistõttu tarbijad kaotavad.

Kommentaarid
(Külastatud 12,268 korda, 1 külastust täna)