Soomes algas kohtuprotsess vaktsiinikahjude osas, mis avaldusid enam kui kaks aastat pärast vaktsineerimist

Soomes maksti seagripi vaktsiini tagajärjel narkolepsiasse haigestunutule hüvitist vaid siis, kui haigus avaldus kuni kaks aastat pärast vaktsiini võtmist.

Ent Soomes on välja tulnud terve rida juhtumneid, kus vaktsiini tüsistused tuvastati enam kui kaks aastat pärast vaktsineerimist. Need inimesed on seni jäänud hüvitiseta ja nõuavad nüüd õigust kohtu kaudu.

Kokku on pöördunud kohtusse 7 inimest, kel diagnoositi narkolepsia enam kui kaks aastat pärast vaktsineerimist. Nad soovivad hüvitist seoses seagripi vaktsiini Pandemrix võtmise tagajärjel tekkinud kahjustustega. Kokku nõutakse ligi 500 000 eurot, vahendab Yle.

Osa kaebuse esitajatest olid vaktsineerimise ajal aastatel 2009 ja 2010 alaealised või noored täiskasvanud. Kõigil neil avaldusid haigusnähud alles mitmed kuud pärast vaktsineerimist.

Neil avaldusid narkolepsia haigusnähud varem, aga nad ei osanud pöörduda arsti poole või ei osanud arstid narkolepsiat ära tunda. Nad said narkolepsia diagnoosi alles aastaid pärast vaktsineerimist.

Neile inimestele pole seni hüvitist makstud, kuna on leitud, et narkolepsia võis tekkida mingil muul põhjusel kui vaktsineerimine. Leitakse, et inimene võis haigestuda narkolepsiasse ka ilma vaktsineerimiseta.

Seagripi viirus hakkas maailmas levima 2009. aasta kevadel. 2009. aasta juunis kuulutas Maailma terviseorganisatsioon välja üleilmse pandeemia. Pandemrixi vaktsiini sai Soomes aastatel 2009-2010 kokku 2,76 miljonit inimest. Vaktsiini andmine lõpetati, kui avastati, et see toob kaasa narkolepsiasse haigestumist.

Kokku tehti Soomes ravimikahjude kindlustusele (Lääkevahinkovakuutuspooli) 358 vaktsineerimisega seotud narkolepsia teadet. Neist 237 puhul otsustati maksta hüvitist ja 121 puhul jäeti hüvitis maksmata. Hüvitist maksti ainult juhtudel, kui haigusnähud ilmnesid kahe aasta jooksul pärast vaktsineerimist.

Kindlustus on maksnud narkolepsia kahjude eest välja 13,2 miljonit eurot. Kokku arvatakse hüvitiste summa tõusvat 190 miljoni euroni. See number aga ei pruugi olla lõplik, sest hüvitatakse saamata jäänud sissetulekud ja paljud hüvitise saajad on alles noored.

Kommentaarid
(Külastatud 1,935 korda, 1 külastust täna)