Soome terviseameti esindaja: koroona olukord on paranemas ja normaalne elu on juba päris lähedal

Soome terviseameti terviseohutuse osakonna juhataja Mika Salminen ütles, et koroona olukord on selgelt paranemas.

Nakatumiste arv on langenud järsult kogu Euroopas ja näib, et aastavahetuse nakatumiste laine on taandumas. Helsingi piirkonnas ja mujal Soome lõunaosas on ilmselt nakatumiste tipp saavutatud ja nüüd on suund langev, aga mujal Soomes see veel nii ei ole, vahendab Yle.

Salminen ütles, et nakatumiste olukord paraneb kindlasti suveks, aga kevadel on veel võimalik tagasilöök. Kindlasti aga liigub olukord praegu paremuse suunas. Küsimärk on aga see, kas kevadel tuleb tagasilöök pärast seda, kui suur osa piirangutest on kaotatud. See sõltub inimeste käitumisest ja sellest, kui paljud inimesed on haiguse läbi põdenud lisaks vaktsineerimisele, ütles Salminen.

Normaalne elu on aga Salmineni väitel ilmselt päris lähedal. Ta ütles, et kui endal ja lähedastel on vaktsineerimised tehtud, siis on oht raskelt haigestuda väike.

Täna kolmapäeval lisandus Soomes ligi tuhat uut nakatumist. Kokku on Soomes tuvastatud pandeemia aja jooksul üle 600 000 koroonaga nakatumise.

Salminen ütles, et praegu valitseb Soomes omikroni variant, aga ilmselt tuleb veel uusi mutatsioone. Neid tuleb iga 6 kuu tagant. Viirus on selline, et see muteerub pidevalt. Soomes on vaktsineeritus kõrge ja paljud haiguse läbi põdenud, nii et uue variandi tulek ei mängi enam rolli raske haigestumise koha pealt.

Kolme doosiga vaktsineeritute arv on Soomes viimasel ajal kasvanud väga aeglaselt. Praegu on saanud kolm doosi ligi pooled elanikest. Sama trend on ka mujal Euroopas ja sel on mitmed põhjused. Põhjus, miks vaktsineerimine on aeglustunud on selles, et paljud on viimasel ajal haigust põdenud. Soomes ei soovitata samuti pärast haiguse põdemist enam kolmandat doosi võtta, kuna sellest poleks midagi kasu.

Soome terviseameti hinnangul suurendab haiguse läbi põdemine pärast kahte vaktsiinidoosi saadud immuunsust. Kõige ohustatumad ühiskonnagrupid on aga juba vaktsineeritud.

Koroonapiirangud kaotati Soomes veebruaris. Söögikohtade piirangud kadusid eile teisipäeval, 1. märtsil. Söögikohad ja ööklubid saavad olla avatud ilma piiranguteta.

Mika Salminen ütles, et üldine maskisoovitus on veel jõus, aga seda tahetakse leevendada. Salmineni sõnul on tulevikus maskisoovitus vaid teatud olukordades. Mõned inimesed aga kannavad ilmselt maski edasi.

Kommentaarid
(Külastatud 751 korda, 1 külastust täna)