Soome professor: liitumine NATO-ga võib kaasa tuua tuumasõja

Maailm pole olnud nii lähedal tuumasõjale alates 1962. aasta Kuuba kriisist, leiab Helsingi ülikooli avaliku halduse professor Heikki Patomäki.

Professor Patomäki hoiatab, et tuumasõja oht on praegu reaalne. Veel lähemal oldi tuumasõjale 1962. aasta Kuuba kriisi ajal, kui NLiit viis tuumaraketid USA külje alla, vahendab MTV.

Patomäki ütles, et inimesed pole endale ilmselt teadvustanud, kui tõsine asi on. Teatud sündmused võivad Ukraina sõja kujundada NATO ja Venemaa konfliktiks. Paljud NATO riigid ja ka muud riigid nagu Soome on tarninud Ukrainasse relvastust.

NATO pole aga allunud Ukraina nõudmistele kehtestada riigi kohal lennukeelutsoon. USA president Joe Biden on korduvalt öelnud, et USA sõdureid Ukrainasse ei viida.

Professor Patomäki sõnul võib NATO ja Venemaa konflikt puhkeda väga lihtsalt. Praegu liigutakse mööda treppi samm-sammult tuumasõja poole. Mõni Ukrainasse suunatud Vene rakett võib maanduda eksikombel NATO riigis, näiteks Poolas.

Lisaks võib tuumasõja tõenäosust suurendada mõni sündmus Euroopas, milleks võib olla näiteks Soome liitumine NATO-ga. Euroopa Liit ja Soome peaks konflikti leevendama ning tegutsema viisil, mis tagaks võimaliku lahenduse. Soome NATO-liikmelisus aga eskaleeriks veelgi konflikti.

Professor Patomäki on NATO vastu ja NATO laienemine ida poole on Venemaa jaoks probleem. NATO on alati kellegi vastu. See kaitseb NATO liikmeid välise ohu vastu. NATO-sse on sisse ehitatud vastandumine.

Vastandumine on ka Lääne harjumuspärane viis suhetes Venemaaga. Lõpuks tekivad mõlemal poolel negatiivsed ootused.

Samas on professor väitel võimalik, et mõni NATO riik üritab konflikti leevendada. Soome liitumine NATO-ga ei aita aga konflikti leevendamisele kaasa. Seetõttu võib mõni NATO riik olla Soome liitumise vastu. NATO-s peavad aga kõik liikmesriigid olema uute liikmete liitumise poolt.

NATO on Euroopas laienenud alates 1999. aastast ja Venemaa vaatevinklist on NATO laienemine ja karmid sanktsioonid mõeldud Venemaa hävitamiseks. Putin leiab, et Venemaad tahetakse kukutada.

Nii käituvad kõik suurriigid, leiab professor Patomäki. USA on sõjaliselt sekkunud kümneid kordi, mõjutanud valimisi ja kehtestanud sanktsioonid kümnete riikide suhtes.

Kommentaarid
(Külastatud 1,293 korda, 1 külastust täna)