Soome koroona ülevaade: haiglapatsiente on jätkuvalt väga palju

Soome koroonaviiruse epideemia ei näita vaibumise märke, kuigi epideemia raskusastmes on piirkondlikke erinevusi. Haiglaravi on endiselt üle koormatud. Intensiivravi vajadus on jäänud muutumatuks.

Vaktsineerimine annab jätkuvalt hea kaitse raske koroonahaiguse vastu. Piirangute leevenedes astuvad inimesed vabatahtlikult meetmeid nakkuste leviku tõkestamiseks, edastavad nädala ülevaates terviseamet ning sotsiaal- ja terviseministeerium

Nädalatel 10–11 jätkus koroonapositiivsete patsientide arvu tõus. Ligikaudu kolmandikul koroonapatsientidest on ravivajaduse peamine põhjus midagi muud peale koroona.

Nädalatel 10-11 lisandus intensiivravi osakondadesse 76 uut koroonahaiget. Intensiivravi osakondades ravil olevate koroonapatsientide arv jaanuari lõpus vähenes ja on sellest ajast püsinud 30-40 patsiendi tasemel.

Hinnanguline nakatumiskordaja on 0,90 kuni 1,05 (90-protsendilise tõenäosusega). Ühele lähedane arv näitab ebakindlust, millises suunas epideemia areneb. See näitaja on veidi tõusnud võrreldes eelmise ülevaatega, mil see oli 0,80-0,95. Nakatumiskordaja määra hinnang põhineb haiglasse sattunud koroonahaigetel.

Soome reovees on koroonaviiruse koguhulk endiselt kõrge. Need tulemused kajastuvad iganädalases reovee seirearuandes, mis avaldatakse terviseameti kodulehel reedel kell 12.00.

Pühapäevaks, 20. märtsiks 2022 oli nakkushaiguste registris 30 päeva jooksul pärast positiivset koroonatesti tulemust registreeritud surmajuhtumeid kokku 2846. Kogu epideemia ajal surnud koroonapatsientide keskmine vanus on 83 aastat. Viimase kahe kalendrinädalaga (7.–20. märts) on registreeritud 275 surmajuhtumit, millest 252 (91,6 protsenti) on olnud üle 70-aastased.

Vaktsineerimine annab jätkuvalt hea kaitse raske koroonahaiguse vastu. Kolmanda doosi võtmine on eriti oluline riskirühmadele ja üle 60-aastastele. Kolmandad doosid on soovitatavad ka 12–17-aastastele. Soomes oli 2022. aasta 20. märtsiks 87,2 protsenti 18-aastastest ja vanematest saanud vähemalt kaks ja 62,6 protsenti kolm doosi vaktsiini. Üleriigiliselt on vaktsiinide kasutamine alates aasta algusest märkimisväärselt aeglustunud.

Epideemiaga tegeletakse sihipäraste kohalike ja piirkondlike meetmetega. Piirangute leevenedes astuvad inimesed vabatahtlikult meetmeid, et tõkestada nakkuste levikut, vältides kokkupuudet haigestunutega, koduse testimise ja võimalikult suure vaktsineerimisega. Terviseamet on oma kodulehele koondanud peamised koroonaepideemia seireandmed.

Kommentaarid
(Külastatud 323 korda, 1 külastust täna)