Soome koroona nädala ülevaade: haiglas on jätkuvalt palju koroonapatsiente

Vaktsiini kolmas doos on soovitatav kõigile üle 18-aastastele. Koroonapiirangud on leevenenud, kuid endiselt on oluline, et inimesed põeksid haigust kodus, kannaksid siseruumides maski ja järgiksid kätehügieeni.

Hinnanguliselt 2/5 koroonaga haiglapatsientidest on ravil peamiselt muul põhjusel kui koroonaviirushaigus. Intensiivravi osakondades oli pühapäeva, 27. veebruari seisuga 44 patsienti, kui 20. veebruaril oli vastav arv 38. Eelmisel, 8. nädalal lisandus intensiivravi osakonda 36 uut COVID-19 patsienti, eelneval nädalal 25, edastavad terviseamet ning sotsiaal- ja terviseministeerium.

Epideemia kulgemise hindamisel valitseb endiselt märkimisväärne ebakindlus. Hinnanguline efektiivne nakatumiskordaja on sama, mis eelmisel nädalal – 0,85–1,05 (90-protsendilise tõenäosusega). Efektiivse nakatumiskordaja hinnang põhineb haiglaravi andmetel.

Soome reovees on koroonaviiruse hulk endiselt kõrge. Koroonaviiruse leidude trend on langema hakanud vaid Espoos ja Helsingis, teistes seirekohtades on trend jätkuvalt tõusnud või püsinud stabiilsena. Need tulemused kajastuvad iganädalases reovee seirearuandes, mis avaldatakse terviseameti kodulehel reedel kell 12.00.

Pühapäevaks, 27. veebruariks 2022 oli nakkushaiguste registrile teatatud kokku 2366 koroonahaigusega seotud surmajuhtumist. Viimase kahe kalendrinädala jooksul (14.-27. veebruar) oli koroonasurmade arv 152, eelneva kahe nädala jooksul oli neid 225. Epideemia ajal on terviseamet jälginud ühe kuu jooksul alates koroonadiagnoosist teatatud surmajuhtumite arvu. Terviseamet uurib praegu nende surmajuhtumite arvu, mille peamine surma põhjus ei ole seotud koroonaga.

Vaktsineerimine annab endiselt hea kaitse raske koroonahaiguse vastu. Kolmanda doosi võtmine on eriti oluline riskigruppidele ja üle 60-aastastele. Soomes oli 2022. aasta 2. märtsiks 86,4 protsenti 18-aastastest ja vanematest saanud vähemalt kaks ja 61 protsenti kolm vaktsiinidoosi. 18-aastastel ja vanematel elanikel on kolmanda vaktsiinidoosi hõlmatus nädalaga (24. veebruarist 2. märtsini) kasvanud hinnanguliselt 0,6 protsendipunkti võrra. Vaktsineerituse kasv on jätkanud aeglustumist, eelmisel nädalal kasvas kolmanda doosiga vaktsineeritus 0,8 protsendipunkti. Neljandat doosi soovitatakse 12-aastastele ja vanematele raske immuunpuudulikkusega patsientidele.

Epideemiaga tegeletakse sihipäraste kohalike ja piirkondlike meetmetega. Piirangute leevenedes hakatakse rõhku panema inimeste vabatahtlikule pingutusele nakkuste leviku tõkestamisel, haigestumise vältimisel, kodusel testimisel ja võimalikult suurel vaktsineerimisel. Terviseamet on oma kodulehele koondanud peamised koroonaepideemia seireandmed.

Kommentaarid
(Külastatud 583 korda, 1 külastust täna)