Soome haiglajuht hoiatab: Ukraina sõjaga hakkavad levima lastehalvatus, koroona, tuberkuloos ja HIV

Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna diagnostikajuht Lasse Lehtonen kirjutab blogis Uusi Suomi, et Ukraina sõda raskendab oluliselt kergesti levivate nakkushaiguste nagu koroona, tuberkuloosi ja HIV-i ravi.

Ajakirja Time andmetel peatas sõda Ukrainas veebruaris lastehalvatuse-vastase vaktsineerimise. Nüüd kardetakse, et haigus hakkab Ukrainast levima koos pagulastega, vahendab MTV.

Lasse Lehtonen märgib blogis, et sõda raskendab koroona olukorda Ukrainas ja lähiümbruses. Sõja ajal pööratakse rohkem tähelepanu haavatute ravile, mistõttu kannatab muude haiguste ravi. Nakkushaigused levivad eriti hästi varjendites.

Uudisteagentuuri Reuters andmetel on Ukrainas tuvastatud pandeemia aja jooksul 4,9 miljonit koroonaga nakatumist ja registreeritud enam kui 100 000 koroonasurma. Koroonavaktsiini on antud Ukrainas 31,7 miljonit doosi, mis tähendab, et enamus elanikkonnast pole saanud kahte doosi. Kaks doosi on saanud vaid 35 protsenti ukrainlastest.

Vene rünnakute ajal on koroonat väga raske ravida, märgib Lehtonen. Võrdluseks, Soomes on kahe doosiga vaktsineeritus 75,6 protsenti ja kolme doosiga 50 protsenti.

Lehtoneni sõnul pole koroona Ukrainas ainus ohtlik nakkushaigus, kuna nii Ukrainas kui Venemaal on väga levinud tuberkuloos. Ainult Ukrainas tuvastatakse aastas ligi 200 000 tuberkuloosi juhtu. Soomes tuvastati 2020. aastal vaid 174 tuberkuloosi juhtu.

Lisaks võib Ukraina sõjaga hakata levima HI-viirus, mis ravimata jätmisel põhjustab Aidsi. HIV levib Ukrainas põhiliselt riigi ida- ja lõunaosas, kus käivad praegu lahingud.

Ajakiri Time kirjutab ka värsketest lastehalvatuse juhtumitest Ukrainas. Viimase poole aasta jooksul on Ukrainas tuvastatud lastel 22 lastehalvatuse juhtu, mis on juba ohtlikult suur kogus. Iga haigestunu kohta arvatakse olevat 200 nakkuse kandjat, kel puuduvad haigusnähud.

ÜRO andmetel on Ukrainast lahkunud paari nädala jooksul 2,5 miljonit pagulast, neist enamus naaberriiki Poolasse. Kui pagulaste arv kasvab liiga suureks, siis ei suuda tervishoid sellega enam toime tulla. Soome saabub lähinädalatel hulgaliselt Ukraina pagulasi, osa neist haavatud või haiged. See mõjutab Soomes tervishoiu koormust.

Kommentaarid
(Külastatud 4,054 korda, 1 külastust täna)