Soome alkoholi monopol on sisuliselt kadunud, kuna alkoholi veebimüük kasvab mühinal ja selle vastu midagi teha ei saa

Kui varem suudeti alkoholi veebimüüki piirata hirmutamisega, siis nüüd see enam ei õnnestu ja koroona ajal on veebimüük plahvatuslikult kasvanud.

Soome on seni suutnud veebimüüki piirata inimeste hirmutamise ja algatatud kohtuasjadega, aga elu näitab, et see nipp enam ei tööta, vahendab Iltalehti.

Alkohoili veebimüügi plahvatuslik kasv näitab, et Soome senine strateegia alkoholi müügi monopoli kaitsmisel on sisuliselt läbi kukkunud. Monopol on kadumas.

Alkoholi veebimüük Soome on kiiresti kasvanud, kuna seda on väga raske kontrollida. Toll võtab lahti vaid üksikuid pakke.

Alkoholi veebimüügi keeld ei lähe kokku ka Euroopa Liidu põhimõtetega kaupade vaba liikumise osas. Seetõttu pole veebimüügi keeldu saanud seadusega kehtestada ja Soome ametivõimud on kasutanud kohtuasjadega hirmutamise taktikat. See aga enam ei tööta.

Inimeste hirmutamine ei lähe kokku ka Soome kui õigusriigi põhimõtetega, leiab Helsingi ülikooli Euroopa õiguse professor Juha Raitio.

Soome voolab nüüd miljoneid liitreid alkoholi aastas ilma, et toll ja maksuamet sellest midagi saaksid. Osalt tuleneb see asjaolust, et Soomes on tunnistatud alkoholi veebimüük täiesti lubamatuks ilma, et oleks loodud mingi lubatud viis.

Soome raske olukord alkoholi veebimüügiga tuleneb kange alkoholi monopolist, mis on lubatud vaid Alkole. Kui lubataks välismaa ettevõtetel müüa Soome alkoholi, peaks seda lubama ka Soome enda ettevõtetele. See omakorda seaks ohtu Alko kui monopoolse ettevõtte tegevuse.

Alkoholi monopoliga kaitstakse ametlikult rahva tervist. Mitteametlikult kaitstakse sellega ka riigi tulubaasi. Alko kogub maksu ja maksab lisaks riigile dividende. Euroopa Liidus on Alko-sugune monopol lubatud vaid rahvatervise edendamiseks. Alkoholi veebikaubandust piiratakse aga Alko monopoli kaistmiseks, monopoli omakorda kaitstakse rahvatervise ja maksutulude nimel. Nüüd aga ähvardab laps pesuveega alla minna.

Soomes on tuntuim alkoholi veebimüügi juhtum seoses eestlase Valev Visnapuuga. Visnapuu müüs soomlastele interneti teel alkoholi ja viis selle ise kohale, jättes maksud maksmata. Kohus keelas Visnapuul tegevuse ära. Samas märgitakse, et see juhtum ei tähenda, et Soomes oleks alkoholi veebimüük keelatud, vaid otsus kehtib vaid konkreetse juhtumi kohta. Soome sotsiaal- ja terviseministeerium on selgitanud, et kohtus pole arutatud juhtumit, kus müüja ei vii alkoholi ise kohale, vaid seda tehakse postifirmade kaudu.

Kommentaarid
(Külastatud 536 korda, 1 külastust täna)