Siseinfo: Vene oligarhi mürgitati Kiievis

Ukrainast saabunud siseinfo andmetel mürgitati märtsi algul Kiievis Vene oligarhi Roman Abramovitšit ja Ukraina delegatsiooni liikmeid pärast seda, kui nad olid kohtunud.

Kohtumine toimus 3. märtsil. Abramovitšil ja kahel Ukraina rahuläbirääkimiste delegatsiooni liikmel esinesid pärast seda mürgistusnähud: silmade punetus, pisaratevool, naha koorumine näolt ja kätelt. Abramovits on pärast Vene sissetungi Ukrainasse sõitnud Moskva, Valgevene ja teiste kohtade vahet, et osapooli lepitada, vahendab Wall Street Journal.

Abramovitš jäi pärast kohtumist mitmeks tunniks pimedaks. Mürgitamises kahtlustatakse Vene luuretöötajaid, kelle eesmärk oli kõnelusi saboteerida. Abramovitšile lähedal seisva isiku väitel pole kindel, kes on mürgitamise taga.

Abramovitši ja kahe ukrainlase elud pole ohus. Abramovitš kohus ka Ukraina presidendi Volodõmõr Zelenskiga, aga Zelenskil mingeid nähtusid ei esinenud. Zelenski esindaja väitel puudus neil info mürgitamise kohta.

Lääne ekspertide väitel pole kindel, kas tegemist oli keemilise või bioloogilise ühendiga, mida kasutati. Võimalik on ka teatud elekromagnetiline rünnak. Kreml pole juhtunut kommenteerinud.

Vene valitsust on varem kahtlustatud oponentide mürgitamises. Venemaa üks jõukamaid inimesi Abramovitš tunneb hästi president Vladimir Putinit ja üritas vahendada rahukõnelusi. Selle eest palus Zelenski Lääneriikidel mitte kehtestada tema vastu sanktsioone. Abramovitši vastu on kehtestatud sellele vaatamata sanktsioonid Ühendkuningriigis ja Euroopa Liidus.

Kuigi Kreml on väitnud, et on valmis Ukrainaga läbi rääkima, on Vene televisioonis räägitud, et igasugune kokkulepe Ukrainaga oleks Venemaa jaoks alandav ja seetõttu tuleb Ukraina täielikult okupeerida.

Kommentaarid
(Külastatud 1,164 korda, 1 külastust täna)