Norra valitsus valmistab inimesi ette tuumakatastroofiks

Norra valitsus on valmistamas inimesi ette tuumakatastroofiks: vanad Külma sõja aegsed varjendid majade keldrites soovitatakse korda teha ning varuda koju ravimeid kiirituse leevendamiseks.

Norra kaitseminister Odd Roger Enoksen ütles, et tuumakatastroofi korral võib radioaktiivne pilv kanduda ka Norra kohale. Inimestel on soovitav kodus hoida kolme päeva varu ravimit Jodix, mis kaitseb kilpnääret kiirituse eest, vahendab The Times.

Minister ütles, et hoiatused pole seotud mitte niivõrd tuumasõja, kui mõne tuumaelektrijaama õnnetusega Ukrainas. Norra ministri väitel on Ukraina suurim tuumaenergia kasutaja Euroopas ja õnnetuse korral on ohus terve Lääne-Euroopa.

Ühtlasi on Norras viimasel ajal arutatud, kas muuta tsiviilehitiste nagu näiteks hotellide alused varjendid taas kohustuslikuks nagu see oli Külma sõja ajal.

Norra kaitseministri väitel küsivad nüüd paljud, kus on nende varjend. Minister märkis, et otsest sõjalist ohtu hetkel Norrale pole, aga suur idanaaber on üha ettearvamatum.

Ukraina peaministri asetäitja Irina Verestšuk hoiatas mõned päevad tagasi sotsiaalmeedias, et Euroopat võib tabada tuumakatastroof, kui Vene sõjaväelased oma pommitamistega juhtumisi mõnda tuumaelektrijaama kahjustavad.

Kommentaarid
(Külastatud 5,080 korda, 1 külastust täna)