NATO endine juht: Soome võib saada liikmeks ühe ööga

Kaitseühenduse NATO endine juht Anders Fogh Rasmussen ütles intervjuus raadiole Vaba Euroopa, et Soome ja Rootsi võidakse NATO-sse vastu võtta ühe ööga.

Intervjuu teemaks oli Ukraina sõda. Rasmussen ütles, et NATO on valmis vastu võtma nii Soome kui Rootsi. Nii Soomes kui Rootsis on tõstatatud NATO-ga liitumise teema seoses Venemaa rünnakuga Ukraina vastu.

Rasmusseni sõnul tuleks NATO-ga liitumine praegu nii Soomele kui Rootsile kasuks. Uks on nüüd praokil, ütles Rasmussen, end Putinil on kiire ja see uks võib sulguda. Seetõttu oleks Rasmusseni väitel oluline otsus nüüd ära teha. Tema arvates võidakse liitumine nüüd kiiresti ära otsustada.

Kui Soome ja Rootsi nüüd liituvad, siis näitab see, et NATO uksed on avatud ja Putinist ei saa NATO uksehoidjat, ütles Rasmussen.

Soome ja Rootsi kiire liitumine annaks lootust ka sellistele riikidele nagu Ukraina ja Gruusia. See saadab ühtlasi tugeva sõnumi Putinile. Liitumist võidakse vaadata kui Putini suurt ebaõnnestumist. Venemaa on andnud mõista, et ei vaata hästi Soome liitumise peale NATO-ga.

Taanlane Rasmussen oli NATO peasekretär aastatel 2009-2014 ja enne seda oli Taani peaminister.

 

Kommentaarid
(Külastatud 1,118 korda, 1 külastust täna)