KUUM: Venemaal võidakse internet välja lülitada

Venemaal võidakse pärast rahvusvahelise häkkerite grupeeringu rünnakuid arvutivõrk internet välja lülitada ja luua oma sisemine võrk Runet.

Häkkerite grupeering Anonymous andis teada, et pääses sisse Vene tsensuuri agentuuri Roskomnadzor ja sai kätte 340 000 dokumenti, mis tõestavad Vene propaganda tegevust Ukraina sõjas.

Andmed edastati organisatsioonile DDoSecrets, mis need avaldas. Dokumendid näitavad, et vene valitsus tsenseerib kõike, mis puudutab Ukraina sõda, mida Moskva võimud kutsuvad „erioperatsiooniks”.

Roskomnadzor on piiranud juurdepääsu sotsiaalmeedia kanalitele Facebook ja Twitter. Samuti tahetakse Venemaal ära keelata Vikipeedia kasutamine.

Roskomnadzor teatas 24. veebruaril, et Ukraina sõja kohta tohib kasutada vaid ametlike kanalite andmeid ning keelatud on edastada valeinfot. Venemaal keelatud sõnad Ukraina sõja kohta on „sõda”, „sissetung” ja „rünnak”.

Roskomnadzor on Ukraina-teemalisi kirjutisi tsenseerinud viimase 10 aasta jooksul, vahendab Forbes.

Nüüd kardetakse, et järgmise sammuna võidakse Venemaal internet välja lülitada. See info tuli pärast seda, kui Anonymous andis teada, et ründas Venemaa komsoseagentuuri ja Vene võimud kaotasid kontrolli oma luuresatelliitide üle. Venemaale tuli appi aga Hiina, seda läbi firma Huawei, et häkkerite rünnakutele vastu seista. Huawei on lubanud välja õpetada 50 000 Vene spetsialisti. Huawei on selle info ümber lükanud.

Interneti väljalülitamise kahtlused tulid pärast seda, kui Vene IT-minister Andrei Tšernonko andis korralduse veebiteenuste üleviimise kohta Vene enda DNS nimeserveritele. Vene nimeserveritele üleminek võib olla ettevalmistus Vene enda sisemise võrgu Runet loomiseks.

Kommentaarid
(Külastatud 1,211 korda, 1 külastust täna)