KUUM: Venemaa võib riigistada Soome miljardifirmad – raha on sama hästi kui kadunud

Soome firmade käive oli Venemaal ligi 6 miljardit eurot aastas, sellest pool oli energiafirma Fortumi osa. Nüüd arvatakse, et see raha on sama hästi kui kadunud.

Venemaa on märkinud, et võib riigistada Soome ettevõtete vara, välja on toodud Fazer, Paulig ja Valio. See raha on sama hästi kui kadunud. Isegi kui vara ei riigistata, ei saa seda kasutada, vahendab Iltalehti.

Soome majanduse uurimiskeskuse ETLA juht Aki Kangasharju ütles, et arvatavalt antakse nende ettevõtete vara mõnele Vene ettevõtjale, kes kuulub president Vladimir Putini lähiringi. Ehk siis vara läheb sümboolse hinnaga sundmüüki.

Sisuliselt tähendab see natsionaliseerimist. Uueks omanikuks ei pruugi aga saada Vene riik. Soome ettevõtted pääsevad Venemaal ka võlgadest, kui tütarettevõtete vara vahetab omanikku.

Venemaal on kokku 128 Soome firma tütarettevõtted. Nende käive oli enne koroonat ligi 6 miljardit eurot aastas. Töötajaid oli 32 000.

Energiafirmale Fortum kuulub Saksa tütarfirma Uniperiga kahasse Venemaal 12 katlamaja. Uniperile jääb Nord Stream 2 gaasijuhtmega seoses kahju ligi miljard eurot.

Üle poole Soome firmade tegevusest Venemaal oligi Fortumi osa. Venemaa tegevusega teenis ettevõte eelmisel, 2021. aastal ligi 500 miljonit eurot kasumit, mis moodustab 20 protsenti ettevõtte kasumist.

Fortumi suurim omanik on 51 protsendiga Soome riik. Seeläbi saavad kahju nii Soome riik kui maksumaksjad. Fortumisse on investeerinud paljud soomlased oma raha. Ettevõtte aktsia hind läks pärast Vene kriisi vabalangusse. Vene risk oli aga ettevõttes kogu aeg sees, nüüd see realiseerus.

Fortumi vara kaotus tähendab Soomele ka majanduskasvu aeglustumist. Seoses Vene-Ukraina sõjaga kiireneb hinnatõus. Terve maailm on sõltuv Vene, Valgevene ja Ukraina terasest. Samuti kallinevad vili ja väetised.

Vene turu äralangemine mõjutab tervet Euroopat ja seeläbi ka Soomet. Pole võimatu, et Soome majandus läheb langusse.

Majanduse seisukohalt on oluline Hiina roll. Hiina on seni hoidnud madalat profiili.

Kommentaarid
(Külastatud 7,576 korda, 1 külastust täna)