Homme algab Soomes suur haiglaõdede streik, mis kestab kaks nädalat – see mõjutab tervishoidu

Homme reedel, 1. aprillil algab Soomes haiglaõdede streik, mis kestab kaks nädalat. Streigis osaleb ligi 25 000 haiglaõde.

Kahenädalane streik puudutab esialgu 6 ravipiirkonda. Kui streik tulemusi ei anna, lisandub veel ravipiirkondi ja streikima hakkab 40 000 haiglaõde, vahendab Iltalehti.

Haiglajuhid on mures, kuna õdede streik võib ohtu seada patsientide tervise. Haiglaõed on lubanud, et kedagi surema ei jäeta, aga kannatada võib vältimatu arstiabi. Löögi all on erakorralise meditsiini osakonnad.

Streigi esimene laine puudutab Helsingi ja Uusimaa, Pirkanmaa, Põhja-Pohjanmaa, Põhja-Savo ja Edela-Soome ravipiirkondi ning Jyväskylä haiglat.

Helsingi ja Uusimaa ravipiirkonna HUS info kohaselt peatab streik igasuguse vähem pakilise arstiabi. Operatsioone on hakatud juba edasi lükkama. Vältimatu arstiabi nagu dialüüsi- ja vähiravi, samuti sünnitused toimuvad.

Haiglaõed otsustasid hakata streikima, kuna uues kollektiivlepingu projektis polnud ette nähtud meetmeid õdede puuduse leevendamiseks, see on siis muutusi töötingimustes ja palgas. Pakutud 1-protsendiline palgatõus käesolevaks, 2022. aastaks oli õdede arvates liiga väike. Nüüd loodetakse, et streik aitab tuua muutusi. Tööandjatel on olnud neli nädalat aega, et streigiks ette valmistada.

Kommentaarid
(Külastatud 1,334 korda, 1 külastust täna)