Halb üllatus Soomes: 5000 eurot maksnud elektriauto remont maksab 30 000 eurot

Soodsalt kasutatud elektriauto ostnud autopoe klient nõuab tehingu tühistamist, kuna tal on selleks tarbijavaidluskomisjoni hinnangul õigus.

Klient ostis Tuusulas asuvast kasutatud autode poest elektriauto Citroen C-Zero, mille läbisõit oli 150 000 kilomeetrit. Auto osteti 2021. aasta veebruaris ja see maksis 5250 eurot, vahendab MTV.

Auto oli võetud kasutusse 2011. aastal. Juunikuus, pärast 3000 kilomeetrist läbisõitu avastas klient, et autot ei saa enam autoga kaasas olnud kaabliga laadida. Auto müüja oli nõus asja üle vaatama ja klient viis auto müüja juurde.

Juulis maaletooja poolt auto kohta tehtud ekspertiisist selgus, et remont läheb maksma 30 000 eurot. 2017. aastal vahetatud inverteri kaitse oli uuesti läbi läinud ja seetõttu tuli vahetada nii inverter kui konverter.

Auto müüja väitel oli auto müügi hetkel korras ja viga oli tekkinud laadimise käigus. Samas pidas müüja imelikuks, et kaitset ei olnud võimalik uuesti vahetada, kuigi seda oli varem tehtud. Tuusula autopood nõudis ostjalt hüvitist auto hoidmise eest poe territooriumil.

Auto maaletooja poolt tarbijavaidluskomisjonile esitatud aruande järgi aga tuli kaitsme läbipõlemine ilmselt vigasest konverterist. Võimalik oli ka inverteri viga. Ainuüksi konverteri vahetus oleks maksnud 19 700 eurot.

Komisjoni hinnangul oli selge, et autol oli laadimise süsteemis rike, millest tulenes kalli remondi vajadus. Polnud ühtegi tõendit selle kohta, et rike oleks tekkinud mõne õnnetuse või ostja poolse vea tõttu.

Tarbija nõudis tehingu tühistamist, kuna remondikulud oleksid olnud auto hinda arvestades väga suured. Komisjon leidis, et ostjal on õigus tehing tühistada, kuna riket ei suudetud parandada tarbijakaitseseaduses ette nähtud aja jooksul.

Komisjon soovitab ostjale auto müügihinna tagastamist, vähendades seda kasutamisest saadud kasu ulatuses, mis on 0,1 eurot kilomeetri kohta. Seega tuleks tehing tühistada ja tagastada ostjale 4470 eurot.

Kommentaarid
(Külastatud 4,671 korda, 1 külastust täna)