Euroopa Liit kehtestas uued sanktsioonid Valgevene suhtes, kuna riik osaleb sõjas Ukraina vastu koos Venemaaga

Euroopa Liit vastab Valgevene seotusele Venemaa rünnakuga Ukraina vastu uute sanktsioonide kehtestamisega. Euroopa Liidu liikmesriigid kiitsid Valgevene-vastaste sanktsioonide laiendamise heaks 2022. aasta 2. märtsil. Nüüd kinnitatud sanktsioonid täiendavad 24. juunil 2021 kinnitatud sanktsioone.

ELi otsus tähendab juba kehtivate valdkondlike sanktsioonide laiendamist. Impordipiirangud kehtivad tubakatoodete tootmisele, mineraalsetele toodetele ja kaaliumkarbonaadile (potas). Impordipiirangute nimekirja lisandusid ka alumiinium, teras ja tsement ning puit- ja kummitooted. Lisaks on keelatud teatud masinate ja seadmete eksport. Valgevene suhtes kehtestati samasugused kaupade ja tehnoloogia ekspordikeelud, mis on vastu võetud Venemaa suhtes.

EL kehtestas Valgevene suhtes sanktsioonid esimest korda 2004. aastal. Alates 2020. aasta augusti presidendivalimistest on EL vastu võtnud viis sanktsioonide paketti, mis hõlmavad kokku 183 isikut ja 26 ühendust. Lisaks neile kehtib Valgevene suhtes relvaekspordi keeld, Valgevene lennufirmade ülelendude, õhkutõusmise ja maandumise keeld EL-is ning 2021. aasta juunis kehtestatud sektoripõhised sanktsioonid.

ELi Venemaad puudutavale isiklike sanktsioonide süsteemile lisati 2. märtsil 2022 22 Valgevene kaitsevaldkonna esindajat. Neile kehtivad varade külmutamine ning reisi- ja transiidipiirangud.

Kommentaarid
(Külastatud 1,324 korda, 1 külastust täna)