Uus trend: lastest koroonapatsientide arv kasvab haiglates Rootsis ja Norras

Rootsis ja Norras kasvab haiglates lastest koroonapatsientide arv, kuna Omikron mõjub lastele halvemini kui Delta.

Rootsi ametivõimude info kohaselt oli jaanuari viimasel nädalal koroonaga haiglaravil 190 alla 9-aastast last. See arv on väga suur, kui arvestada, et kogu pandeemia aja jooksul on Rootsis olnud haiglaravil ligi 900 last, vahendab Dagens Nyheter.

Lastest koroonapatsientide arv hakkas tõusma aastavahetusel ja kasvas jaanuari kuu jooksul. Lapsed pole samas raskemalt haiged kui varem.

Lisaks märgitakse, et pooled lapsed on sattunud haiglasse mitte koroona tõttu, vaid muudel põhjustel. Neil on tuvastatud koroona alles haiglas.

Rootsis on samas hoiatatud, et lapsi ja noori satub koroonaga üha rohkem raskes seisus intensiivravile. Rootsis on pandeemia aja jooksul olnud intensiivis väga vähe lapsi, iganädalaselt 2-3 alla 20-aastast last ja noorukit. Käesoleva aasta algul aga kasvas see arv 10 peale nädalas. 3. nädalal (17-23. jaanuar) oli intensiivis koguni 17 alla 19-aastast last ja noorukit.

Laste intensiivi sattumise põhjuseid pole veel uuritud. Karolinska haigla andmetel olid koroonaga haiglasse sattunud lastel lisaks muud haigused.

Karolinska haigla arst Lars Falk ütles, et koroonaga satuvad haiglasse rohkem enneaegsed lapsed. Mingil põhjusel on neil raskemad haigusnähud kui lastel, kes on sündinud pärast normaalset rasedusaega.

Norras on koroonaga hakanud haiglasse sattuma päris väiksed, alla 1-aastased lapsed. Möödunud nädalal oli koroonaga haiglas 22 imikut.

Kokku on Norras ravitud 4 nädala jooksul haiglas 126 lapsest koroonapatsienti, kellest 50 olid alla 1-aastased.

Rootsis ja Norras seostatakse laste sattumist haiglasse Omikroni variandiga, mis põhjustab üldiselt suuremat haigestumist. Samuti on sel inimlikud põhjused, kuna väiksemad lapsed võetakse kergemini haiglasse sisse. Paljud lapsed on haiglas vaid lühikest aega, ütles NRK-le Norra terviseameti juht Frode Forland.

Taanis oli lastest koroonapatsientide arv haiglas kõige suurem detsembris. Detsembris kolmekordistus alla 5-aastaste koroonapatsientide arv haiglas. Detsembri algul oli koroonaga haiglas 26 last, detsembri lõpus 85 last.

Kogu pandeemia aja jooksul on Taanis olnud koroonaga haiglas 530 alla 5-aastast last. Käesoleval aastal on Taanis hakanud koroonapatsientide arv langema.

USA-s avaldati teisipäeval uuring, mille kohaselt räsib koroona Omikroni variant lapsi rohkem kui Delta. Omikroniga on laste haigestumus kasvanud neli korda. Alla 18-aastaste lastest koroonapatsientide arv hakkas USA tõusma eelmise, 2021. aasta detsembris.

Delta osas oli eelmisel aastal kõige rohkem lastest haiglapatsiente septembri algul, Omikroni puhul käesoleva aasta algul. Omikroni puhul on haiglas 7,1 alla 18-aastast last 100 000 elaniku kohta, Delta puhul oli vastav number 1,8. Alla 5-aastasi lapsi on Omikroniga haiglas lausa 5 korda rohkem kui Deltaga.

Omikron põhjustab lastele raskeid haigusnähte, aga intensiivravi vajadus on Omikroni puhul väiksem kui Delta puhul. Omikroni puhul vajab intensiivravi 20 protsenti haiglapatsientidest, Delta puhul oli see 28 protsenti.

USA uuring viidi läbi 2021. aasta juuni algusest kuni 2022. aasta jaanuari lõpuni. Omikron hakkas levima 19. detsembril.

Kommentaarid
(Külastatud 396 korda, 1 külastust täna)