Uus häda: Hollandis avastati eriti nakkav Aidsi-viiruse tüvi

Uus ja eriti kergesti nakkav HIV-i tüvi on avastatud Hollandis, seda Oxfordi ülikooli teadlaste poolt. Teadlaste arvates on uus tüvi „VB variant” olnud ringluses juba 1980ndatest aastatest.

Õnneks leiti, et uus tüvi allub olemasolevatele ravimitele ja sellega nakatunud isikud tervenevad samamoodi nagu teiste tüvedega nakatunud, vahendab Euronews.

Teadlased selgitasid välja, et HIV-i uue variandiga on patsientidel veres 3,5-5,5 korda rohkem viirust. Lisaks oli kahju immuunsüsteemile suurem kui HIV-i muude tüvede puhul, mistõttu kujuneb Aids välja suurema tõenäosusega.

Lisaks leiti, et uue tüve puhul on suurem oht nakatada teisi.

Uus variant avastati kõigepealt 17 HIV-positiivsel isikul seoses Euroopa ja Uganda projektiga BEEHIVE. Kuivõrd nendest isikutest 15 olid Hollandist, siis uuriti 6700 HIV-positiivset Hollandis. Sellega tuli välja veel 92 uue tüvega nakatunut üle terve Hollandi. Kokku on seega uue tüvega nakatunuid 109.

Uue variandiga nakatunud ei olnud oma vanuse, soo ja nakkuse saamise poolest teistest erinevad. See näitas teadlaste väitel, et uue tüve puhul tuleb kergem nakatumine viirusest endast, mitte nakatunud inimeste omadustest.

Teadlaste avastus kinnitab reeglit, et viirused muutuvad ajas nakkavamaks. Koroonaviirus on hiljutine selline näide.

Kommentaarid
(Külastatud 2,702 korda, 1 külastust täna)