Soome president: sõda on väga lähedal

Soome president Sauli Niinistö ütles täna teisipäeval, 22. veebruaril Ukraina olukorda kommenteerides, et sõda on väga lähedal.

Niinistö sõnul on Venemaa rikkunud rahvusvahelisi reegleid, kui saatis oma väed teise riigi territooriumile. Teoreetiliselt on sõda väga lähedal, aga sõjalist tegevust pole veel olnud, vahendab Iltalehti.

Niinistö sõnul pole Minski kokkuleppel praegu enam tähendust. Selle kokkuleppega üritati lõpetada 8 aastat tagasi sõjategevus Ukrainas ja sõlmida vaherahu.

Niinistö ütles, et tema arvates Venemaa tegevus ei peatu üksnes separatistlike piirkondade iseseisvuse tunnustamisega.

Niinistö ütles, et praegune olukord mõjutab ka Soome ja Venemaa suhteid. See mõjutab seda, kuidas Venemaasse üleüldse suhtutakse.

Niinistö sõnul on Venemaa tegevus praegu ettearvamatu. Ta ütles, et Venemaa ettearvamatu tegevus võib olla kalkuleeritud, et tekitada maailmas hämmingut. Lääneriigid püüavad Venemaa tegevuses otsida ratsionaalsust, aga seda ei pruugi seal ollagi.

Niinistö sõnul arutatakse täna sanktsioonide kehtestamist Venemaa vastu ja mingid sanktsioonid võivad tulla. Niinistö sõnul võib praeguses olukorras tõstatuda taas Soome liitumise teema NATO-ga.

Enda suhete kohta Putiniga ütles Niinistöga, et tal pole pärast viimaseid sündmusi kontakti Putiniga olnud, aga seda tuleb säilitada, et olla kursis Venemaa plaanidega. Jutuajamiste toon on aga ilmselt erinev.

Niinistö sõnum soomlastele on, et Soome on hästi kaitstud ning Läänemere piirkonnas on praegu olukord rahulik. Küll aga tunnistas Niinistö, et Baltimaade olukord on erinev, kuna asukoht ja ajalugu on erinev. Soome on aga Euroopas sõjaliselt üks tugevamaid riike.

Niinistölt küsiti, kas Venemaa võib tungida ka mujale, näiteks Gruusiasse, mille peale Niinistö ütles, et praegu on Venemaal otsused tehtud Ukraina osas. Niinistö sõnul võib küsida, et miks Ukraina. Samas on Ukraina järjest tugevnenud ja see võib häirida Venemaad.

Niinistö ütles, et ta ei usu, et Ukraina olukord otseselt Soomet mõjutab. Küll aga pingestuvad Euroopa Liidu ja Venemaa omavahelised suhted. Soome on Euroopa Liidu liige. Kui aga Venemaa laiendab sõjalist tegevust, siis võib olukord muutuda külmemaks kui Külma sõja ajal. Selline olukord jääb püsima pikemaks ajaks.

Niinistö sõnul elatakse praegu maailmas, kus Lääne demokraatiatel on raske mõista vägivalla kasutamist riikide poolt. Mida enam Venemaa sõjalist jõudu kasutab, seda enam hakatakse Läänes sel teemal rääkima.

Niinistö sõnul võivad Venemaa-vastased sanktsioonid puudutada rahandust.

Kommentaarid
(Külastatud 1,666 korda, 1 külastust täna)