Soome koroona nädala ülevaade: pandeemia on tasandumas, aga haiglaravi koormus püsib suur

Koroonaepideemia on Soomes viimase paari nädalaga tasandunud. Haiglaravi vajadus on aga püsivalt kõrge ja intensiivravi koormus eelmise nädalaga samal tasemel. Vaktsiini kolmas doos on soovitatav kõigile 18-aastastele ja vanematele, kuid eriti oluline on see riskirühma kuuluvatele ning 60-aastastele ja vanematele. Piirangute leevenedes kasutavad inimesed vabatahtlikult meetmeid nakkuse leviku tõkestamiseks.

Intensiivravi osakondades oli eilse, 16. veebruari seisuga kokku 30 patsienti, sama palju kui nädal tagasi. Eelmisel, 6. nädalal jõudis intensiivravi osakonda 32 uut COVID-19 patsienti, eelneval nädalal 29. Haiglaravil oli 28 protsenti koroonapatsientidest muul põhjusel kui koroona. See osakaal oli 27 protsenti intensiivravi osakondade koroonahaigetest. Võrreldes eelmise nädalaga on need osakaalud tõusnud, edastab sotsiaal- ja terviseministeerium nädala ülevaates.

Epideemia arengu prognoosimisel valitseb ebakindlus. Hinnanguline efektiivne nakatumiskordaja on 0,95–1,15 (90-protsendilise tõenäosusega). Soome reoveest pärit koroonaviiruse koguhulk on aga endiselt kõrge. Viimase viie mõõtmise põhjal on tase hakanud langema vaid Helsingis, teistes mõõtmiskohtades on tase tõusnud või püsinud stabiilsena. Need tulemused kajastuvad iganädalases reovee seirearuandes, mis avaldatakse reedel kell 12.

Nakatumistega seotud surmajuhtumeid oli 16. veebruari seisuga Nakkushaiguste registri andmetel kokku 2242. Viimase kahe nädalaga (3. veebruar kuni 16. veebruar) teatati kokku 230 surmajuhtumist. 2022. aasta jaanuari koroonasurmadest oli 86 protsenti üle 70-aastastel ja 63 protsenti üle 80-aastastel.

Vaktsineerimine annab endiselt hea kaitse raske koroonahaiguse vastu. Kolmanda doosi võtmine on eriti oluline riskirühmadele ja üle 60-aastastele. Soomes oli 16. veebruariks 18-aastastest ja vanematest saanud vähemalt esimese doosi 88,7 protsenti, vähemalt kaks doosi 86,1 protsenti ja kolm doosi 59,6 protsenti. 18-aastastel ja vanematel elanikel on kolmanda vaktsiinidoosi hõlmatus nädalaga (10.–16. veebruar) suurenenud hinnanguliselt 1,2 protsendipunkti. Vaktsineerituse kasv on aeglustunud, eelneval nädalal kasvas kolmanda doosiga vaktsineeritus 3,1 protsendipunkti. Neljandat koroonavaktsiini doosi soovitatakse 12-aastastele ja vanematele raske immuunpuudulikkusega patsientidele.

Epideemiat kontrollitakse suunatud kohalike ja piirkondlike meetmetega. Piirangute leevenedes pööratakse rõhku inimeste vabatahtlikule tegevusele nakkuse leviku tõkestamisel, kodusele testimisele ja võimalikult suurele vaktsineeritusele.

Epidemioloogilise olukorra kohta esitatakase aruanne kord nädalas. Terviseamet avaldab peamised koroonaepideemia seireandmed aruandluse veebisaidil.

Kommentaarid
(Külastatud 361 korda, 1 külastust täna)