Soome koroona nädala ülevaade: intensiivravi vajadus langeb

Vaktsiini kolmandate dooside võtmine on eriti oluline üle 60-aastastele ja riskirühma kuuluvatele inimestele, edastavad Soome terviseamet ning sotsiaal- ja terviseministeerium nädala ülevaates.

Soomes oli intensiivravi osakondades 2. veebruari seisuga kokku 38 koroonapatsienti. Nädal tagasi oli intensiivravi osakondades oli kokku 48 koroonapatsienti.

Eelmisel, 4. nädalal sattus intensiivravi osakonda kokku 38 uut koroonapatsienti, eelmise kahe nädala jooksul oli neid nädala keskmiselt 35–60. Hinnanguliselt 23 protsenti haiglas viibivatest koroonahaigetest olid seal peamiselt muudel põhjustel. See osakaal oli 21 protsenti intensiivravi osakondade koroonahaigete hulgas.

Haigusega seotud surmajuhtumeid oli 2. veebruari seisuga nakkushaiguste registri andmetel 2012. Viimase kahe nädala jooksul (19. jaanuarist 2. veebruarini) teatati kokku 250 surmajuhtumist, mille hulgas 82 protsenti olid vanematel kui 70 aastat.

Nakatumisi on palju ka vaktsineeritud isikutel, kuid vaktsineerimise efektiivsus raske haiguse vastu on siiski väga hea. Kolmas doos on eriti soovitatav üle 60-aastastele ja riskirühmadele.

Soomes oli 2. veebruari seisuga saanud 18-aastastest ja vanematest 87,4 protsenti vähemalt ühe doosi, 84,7 protsenti olid saanud vähemalt kaks doosi ja 55,3 protsenti olid saanud kolm doosi. Viimase nädalaga (27. jaanuarist 2. veebruarini) on kolmanda vaktsiinidoosiga vaktsineeritus kasvanud hinnanguliselt 3,9 protsendipunkti. Vaktsineerituse kasv on mõnevõrra aeglustunud.

Eemisel, 4. nädalal analüüsiti ligikaudu 139 000 koroonaproovi.

30.–31.01.2022 kogutud reoveeproovide põhjal on koroonaviiruse RNA üldkogus Soome reovees hakanud pärast mitu nädalat kestnud tõusutrendi langema. Viimase viie mõõtmiskorra põhjal leiti, et koroonaviiruse RNA esinemise tõusutrend murdus enamikus uuritud reoveepuhastites. Nakatumiste potentsiaalne vähenemine ei kajastu koheselt reovee RNA kogustes, sest teadaolevalt eritub koroonaviiruse RNA-d roojaga keskmiselt kolm nädalat pärast nakatumist.

Koroona ulatuslik levik on endiselt kogu Soomes.

Epidemioloogilise olukorra kohta esitatakse aruanne kord nädalas. Terviseamet avaldab peamised koroonaepideemia seireandmed aruandluse veebisaidil.

Kommentaarid
(Külastatud 236 korda, 1 külastust täna)