Rootsi olümpiavõitja loobus kuldmedalist

Rootslasest kiiruisutamise olümpiavõitja Nils van der Poel loobub kuldmedalist. Sellega juhib sportlane tähelepanu inimõiguste olukorrale Hiinas.

Van der Poel võitis Pekingis kuldmedalid nii 5000 kui 10 000 meetri distantsil. Ta on otsustanud aga oma medali anda Hiinas sündinud rootsi kirjanikule Gui Minhaile, vahendab Aftonbladet.

Gui Minhai kannab Hiinas luuramise eest mõistetud vanglakaristust. Hiina valitsust kritiseerinud raamatute autor võeti Tais kinni 2015. aastal. Ta vabastati 2017. aastal, aga vahistati uuesti ja 2020. aastal mõisteti talle 10 aasta pikkune vangistus.

Kirjaniku eest võttis medali vastu tütar Angela Gui.

Van der Poel ütles, et ei räägi kõigi sprtlaste eest, aga tema sportlastest sõbrad on näinud vaeva terve elu, et tipu pääseda ja Hiina valitsus kasutab sportlaste unelmaid ära poliitilise relvana, et õigustada oma tegevust.

Sportlane märkis, et talle läheb selline asi hinge ja ta tunneb end ärakasutatuna. Ta soovib, et inimõiguste rikkumised Hiinas lõpetatakse ning Gui Minhai vabastatakse. Sportlase sõnul on see suur nõudmine, aga see on ainus õigustatud soov.

Van der Poel mõtles pikalt, kuidas olukorda mõjutada. Ta mõtles algul jätta medal vastu võtmata autasustamisel, aga ta kartis oma ohutuse pärast.

Kommentaarid
(Külastatud 877 korda, 1 külastust täna)