Noore soome naise menstruatsioon läks pärast koroonavaktsiini sassi – ja infot selle kohta kusagilt ei leia

22-aastase soome naise Henna menstruatsioon läks pärast koroona vastu vaktsineerimist sassi. Naine kurdab, et selle kohta infot mitte kusagilt ei leia.

Värskete uuringute põhjal võib koroonavaktsiin lüüa naiste menstruatsiooni sassi. Soome professor Terhi Piltonen räägib, et naiste mure on põhjendatud ning seda teemat peab edasi uurima, vahendab Yle.

Paljud rahvusvahelised uuringud on nüüd ära tõestanud selle, millest paljud noored naised on juba tükk aega rääkinud – et koroonavaktsiin võib menstruatsiooni sassi lüüa. Üks neist on 22-aastane soome naine Henna.

Muidu täiesti tervel Hennal on menstruatsioon olnud varem alati vererohke ja valulik. Selle vastu aitas antibeebipill, mis kaotas menstruatsiooni praktiliselt täiesti ära. Elu oli ilus, kuni Henna sai koroonavaktsiini.

Pärast esimest vaktsiinidoosi voolas verd kaks nädalat. Naine oli ehmunud: tal polnud kaks aastat olnud peaaegu üldse menstruatsiooni, ja siis järsku selline veritsemine. Ta ei saanud aru, millest see tuleb.

Kui Henna sai teise vaktsiinidoosi, siis tõusis palavik ja enesetunne oli kehv mitu päeva. Menstruatsiooniga probleeme pärast teist doosi enam polnud. Sõpradega asjast rääkides on tulnud välja, et menstruaalprobleeme on olnud ka teistel.

Mõnedel on nii, et on olnud regulaarne menstruatsioon, aga siis pärast vaktsineerimist pole mitu kuud üldse menstruatsiooni olnud. Henna jaoks oli kergendus, et samad probleemid on ka teistel.

Samas teeb Hennat tigedaks, et sellest peab teada saama kusagilt nö küla pealt. Teda ärritab, miks ei võiks neist asjadest avalikult rääkida. Et vaktsiin võib põhjustada ka midagi muud peale palaviku ja väsimuse.

Probleeme on olnud ka väga paljudel teistel naistel. Näiteks hormoonspiraali kasutajatel, kel pole menstruatsiooni olnud, on tulnud järsku väga palju verd. Paljudel on menstruatsioon muutunud väga valulikuks ja vererohkeks.

Soome ravimiametile Fimea on tehtud sadu kaebusi seoses menstruatsiooniprobleemidega pärast koroona vastu vaktsineerimist. Need on muu hulgas suurem verevool, suuremad valud, muutused menstruatsiooni pikkuses või menstruatsiooni ärajäämine.

Suurbritannias on tehtud menstruaalprobleemide kohta pärast vaktsineerimist üle 30 000 kaebuse, aga nende kõigi põhjustajaks ei pruugi olla vaktsiin.

Viimastel kuudel on maailmas avaldatud uuringuid, mille puhul on menstruaalprobleemid pärast koroona vastu vaktsineerimist ära tõestatud. USA uuringu kohaselt kestis ligi 10 protsendil naistest menstruatsioon pärast vaktsineerimist üle 8 päeva, aga see normaliseerus mõne kuu jooksul. Vaktsineerimata naistel muutusi menstruatsioonis ei esinenud.

Norra uuringu puhul oli 14-15 protsenti uuringus osalenud naistest kogenud suuremat verevoolu pärast esimest ja teist vaktsiinidoosi. Norra uuring on osa suuremast uuringust, milles uuritakse 60 000 naise menstruatsiooni pärast vaktsineerimist.

Oulu ülikooli naistehaiguste professor Terhi Piltonen sõnab, et mõnedel naistel võivad vaktsiinid põhjustada lühiajalisi, aga mööduvaid menstruatsioonihäireid. Samas tõdeb Piltonen, et teemat on veel väga vähe uuritud.

Professor ütles, et naiste mure on põhjendatud, aga suuremaid ja pikemaajalisi probleeme pole tuvastatud. Professor mõistab naiste muret ja on hea, et naised sellest omavahel räägivad. Samas ta kritiseerib seda, et vaktsiiniuuringutes pole menstruaalprobleemidele kui ühele kahjulikule kõrvaltoimele tähelepanu pööratud.

Kuivõrd asja kohta on vähe avalikku infot, siis on paljud arstid seda probleemi alahinnanud. Kõigil arstidel ei pruugi olla infot vaktsiinide põhjustatud menstruaalprobleemide kohta.

Hanna räägib, et kui läks teist doosi saama, siis küsisid vaktsineerijad, et kas tal esines pärast esimest doosi kahjulikke kõrvaltoimeid. Kui naine rääkis, et tal olid menstruaalprobleemid, siis vangutati pead ja küsiti, kas teistel on ka midagi sellist olnud. Pani imestama, et isegi vaktsineerijad selle kohta midagi ei tea.

Samas võib menstruaalprobleemidel olla ka muid põhjustajaid nagu stress, märgib professor Piltonen. Mõned arstid ongi väitnud, et menstruaalprobleeme ei põhjusta mitte vaktsiin, vaid stress. Hanna aga ei saa välja tuua mingeid muid põhjuseid kui vaktsiin.

Hanna räägib, et ta pole rohkem stressis. Ta isegi ei kujutanud ette, et koroonavaktsiiniga võiks kaasneda mingeid vaevusi. Ta ei osanud midagi säärast oodata, mis lõpuks tuli. Tema elus pole midagi muutunud, polnud mingeid probleeme töö juures ega midagi muud. Ta pole võtnud mingeid ravimeid ega midagi muud peale vaktsiini.

Professor Piltonen kinnitab, et naiste probleem on tegelik, aga selle murega pole tegeldud. Professor sõnul pole tegemist mingi naiste vaimse häirega, vaid menstruaalprobleemid ongi tekkinud pärast vaktsineerimist. Ja uuringutes on kinnitatud seos vaktsiinidega. Õnneks on probleemid praegu teadaolevalt lühiajalised ja mööduvad. Pole infot selle kohta, et need mõjutaks pikemaajaliselt naiste viljakust.

Henna mõtleb nüüd üha rohkem sellele, kuidas võib vaktsiin mõjutada tema viljakust. Teda hirmutab see, et vaktsiinis on miski, mis põhjustab naistel menstruaalprobleeme. Hennal on läinud õnneks hästi, aga mõnedel naistel on menstruatsioon täiesti ära kadunud, kel varem oli korralik regulaarne menstruatsioon.

Henna arvates võib naine jääda lastetuks, kui menstruatsioon on pikalt ära. Samas on mitmetes uuringutes välja toodud, et vaktsineerimine ei mõjuta viljakust ja laste saamist. Seda kinnitab ka professor Piltonen.

Soome terviseamet soovitab raseduse algul võtta koroonavaktsiin, kuna rasedad kuuluvad koroona riskigruppi. Professor Piltonen samas rõhutab, et kõik need naised, kel esinevad menstruaalprobleemid, peaks minema uuringutele. Tema väitel tuleb välja selgitada menstruaalprobleemid kui koroonavaktsiini uus kahjulik kõrvaltoime.

Kommentaarid
(Külastatud 1,276 korda, 1 külastust täna)