KUUM: Soomes kerkis autokütuse hind üle 2 euro liitri eest

Hinnavaatlusportaali Polttoaine.net andmetel oli bensiini 95 keskmine liitrihind laupäeval, 5. veebruaril 1,92 eurot. Bensiini 98 liitrihind oli 2,01 eurot ja diislil 1,84 eurot.

Mõnedes tanklates on aga bensiini 95 liitrihind kerkinud üle 2 euro. Näiteks esmaspäeval, 7. veebruaril oli bensiini 95 hind üle 2 euro vähemalt kahes tanklas: Utsjoki SEO ja Sulkava Gulfi tanklates, vahendab Taloussanomat.

Autokütuste hinda mõjutavad kütusefirma Neste andmetel maailmaturu hind, kohalik konkurents ja euro kurss dollari suhtes. Hinna liikumist on raske prognoosida, kuna koroona ajal on olnud kõikumine väga suur.

Turg on kahe aasta jooksul väga palju muutunud. Algul sööstsid hinnad alla, nüüd kerkivad need üles.

Hinnatõusu taga on peamiselt maailmaturu hinna tõus. Turuhinda mõjutab omakorda Ukraina kriis. Geopoliitilised pinged kergitavad alati kütuste hinda. Hinna langust lähiajal ei prognoosita, kuna Ukraina kriis kestab.

Hinnatõusu mõjutab ka kütuste biokomponentide hinnatõus ja kütuseaktsiis, mis Soomes on kerkinud kiiremini kui Euroopas keskmiselt. Aktsiisi osa bensiini hinnast moodustab 60 protsenti.

Kommentaarid
(Külastatud 1,626 korda, 1 külastust täna)