KUUM: Soome välisministeerium kutsub üles inimesi viivitamatult Ukrainast lahkuma

Soome välisministeeriumi hinnangul on olukord Ukrainas ettearvamatu ja võib iga hetk muutuda. Välisministeerium soovitab jälgida Kiievi saatkonna ja välisministeeriumi infokanaleid ning tegema reisiteavituse.

Ministeerium uuendas reede õhtul reisijuhiseid seoses Ukrainaga ning kutsub üles sealt lahkuma viivitamatult. Välisministeeriumi info kohaselt on olukord pingestunud, kui Venemaa on koondanud väed Ukraina piirile. Olukord on ettearvamatu ja võib muutuda väga kiiresti.

Ukraina-siseselt on samuti olukord muutunud. Inimesi on tänavatel vähem liikumas, aga poed ja söögikohad on lahti nagu tavaliselt, vahendab Yle.

Eile teatas Vene valitsuse pressiesindaja Dmitri Peskov, et täna laupäeval vestleb Venemaa president Vladimir Putin telefoni teel USA presidendi Joe Bideniga. Peskovi väitel toimub jutuajamine USA algatusel. Täna vestleb Putin ka Prantsuse presidendi Emmanuel Macroniga.

USA valitsuse hinnangul võib Venemaa rünnata Ukrainat mõne päeva jooksul. USA kodanikel soovitatakse Ukrainast lahkuda 48 tunni jooksul.

USA asjatundjate hinnangul ei pruugi Putin ära oodata olümpiamängude lõppu, nagu seni arvati. USA info kohaselt pole aga Putin rünnaku otsust veel teinud.

Lisaks USA-le ja Soomele on soovitanud oma kodanikel Ukrainast lahkuda Eesti, Suurbritannia, Läti, Norra, Holland ja Jaapan. Osa riike on teatanud saatkondade töötajate lahkumisest. Holland viib oma saatkonna töötajad pealinnast Kiievist üle Ukraina lääneosas asuvasse Lvivi.

Venemaa, Ukraina, Prantsusmaa ja Saksamaa on märtsikuus kokku leppinud kohtumised Ukraina kriisi lahendamiseks, edastavad Prantsuse ja Saksa allikad uudisteagentuurile AFP. Nn Normandia grupp pidas üleeile neljapäeval Berliinis kõnelusi 9 tunni vältel. Kõnelused olid väga rasked.

Allikate väitel on kõik neli riiki siiski nõus järgima Venemaa ja Ukraina vahelist Minski rahulepingut. 2015. aastal sõlmitud kokkuleppega lepiti kokku Ukraina idaosas separatistide sõjategevuse lõpetamises. Riigid on korduvalt süüdistanud teineteist aga selle kokkuleppe rikkumises. Viimastel nädalatel on pinged kasvanud seoses Venemaa vägede koondamisega Ukraina piiri äärde.

Prantsuse allikate väitel on Venemaa nõustunud kõnelusi jätkama, kui Ukraina suhtleb otse mässulistega. Ukraina pole aga selleks valmis. Ukraina välisminister Dmytro Kuleba ütles, et see asjaolu raskendas neljapäeval kõneluste käiku.

Kuleba ütles, et kui Ukraina sellega nõustub, muutub Venemaa konflikti osapoolest selle vahendajaks ja Ukraina ei taha sellega nõustuda. Kreml on kommenteerinud, et neljapäevased kõnelused mingeid tulemusi ei andnud.

Kuleba kirjutas neljapäeva õhtul sotsiaalmeedias, et Ukraina on käivitanud Euroopa julgeoleku- ja koostööorganisatsiooni (OECE) Viini deklaratsiooni kohaselt menetluse Venemaa tegevuse suhtes. Ukraina soovib, et Venemaa saadaks 48 tunni jooksul selgitused sõjategevusest Ukraina piiri ääres ja Krimmi poolsaarel.

Venemaa välisministeerium mõistis neljapäeval hukka ka Euroopa Liidu poolt antud vastuse Venemaa julgeoleku-alastele nõudmistele. Euroopa Liit kooskõlastas vastuse koos NATO-ga. NATO kirjutas Venemaale samuti oma vastuse.

Vene välisminister Sergei Lavrov oli saatnud kirja 37 Euroopa ja Põhja-Ameerika riigi välisministrile. Venemaa ootas vastuseid riikidelt eraldi. Selle asemel aga saatsid vastuse NATO peasekretär Jens Stoltenberg ja Euroopa Liidu välisasjade esindaja Josep Borrell, kuigi neile kirju ei saadetud. Selline käitumine näitab Venemaa hinnangul diplomaatlist lugupidamatust Venemaa suhtes.

USA president Joe Biden ütles neljapäeval, et Ukraina olukord võib muutuda väga kiiresti. Ukraina aga lükkas selle info ümber. Ukraina välisminister Dmytro Kuleba ütles, et pole märke Venemaa peatsest rünnakust. Kuleba sõnul kordas Biden varasemat üleskutsest kodanike lahkumiseks. Kuleba sõnul on USA alustanud juba saatkonna töötajate ja pereliikmete evakueerimist.

Moskvas on käinud visiidil Briti kaitseminister Ben Wallace ja välisminister Liz Truss. Venemaa kaitseminister Sergei Šoigu ütles neile, et soovib Lääne relvasaadetiste lõpetamist Ukrainale. Šoigu küsis Wallace’i käest ka seda, miks saadab Suurbritannia oma eriväelasi Ukrainasse. Wallace ütles, et Ukrainasse õppustele saadetud sõjaväelased naasevad peatselt.

Järgmisel nädalal sõidab Moiskvasse Saksamaa liidukantsler Olaf Scholz, kes peaks kohtuma Putiniga teisipäeval.

Kommentaarid
(Külastatud 714 korda, 1 külastust täna)