KUUM: Euroopa Liit kehtestas sanktsioonid Putini ja Lavrovi suhtes

Euroopa Liidu liikmesriigid kiitsid uued sanktsioonid heaks reedel, 25. veebruaril ja need on jõustunud.

  1. veebruaril alustas Venemaa mitmest erinevast suunast täiemahulist sõjalist pealetungi Ukraina vastu. Venemaa tegevus rikub ÜRO põhikirja ja rahvusvahelist õigust. Euroopa Liit reageerib Venemaa rünnakule õigeaegselt, kehtestades koos oma lähedaste partneritega ulatuslikud ja tõsiste tagajärgedega sanktsioonid, täiendades samal ajal 23. veebruaril vastu võetud otsuseid EL-i Venemaa-vastaste sanktsioonide kohta.

Isikupõhiseid sanktsioone laiendati oluliselt nii Venemaa kui ka Valgevene isikute suhtes. Need on rahaliste vahendite külmutamine ning reisimise ja transiidi piirangud. Nüüd on sanktsioonide nimekirja kantud Venemaa riikliku julgeolekunõukogu ja riigiduuma liikmed ning Valgevene relvajõudude esindajad. Sanktsioonide nimekirja lisati ka president Putin ja välisminister Lavrov, kelle suhtes kohaldatakse varade külmutamist. Valgevenet peetakse seotuks, kuna selle territooriumi on kasutatud rünnakus Ukrainale.

Samuti muudeti isiklike sanktsioonide kriteeriume, et sanktsioone saaks kehtestada isikutele, kes on Venemaa valitsuse tegevust toetanud või sellest kasu saanud. Euroopa Liidu liikmesriigid on valmis täiendavaid sanktsioone arutama.

EL kehtestas ka uued sektoripõhised majandussanktsioonid, millel on Venemaale tõsised ja vahetud majanduslikud tagajärjed. Finantssektoris laienesid sanktsioonid uutele finantsasutustele, Venemaa riigiettevõtetele ja Venemaalt Euroopa Liitu suunduvatele rahavoogudele. Energeetikasektoris kehtestati ekspordikeeld teatud nafta rafineerimisel kasutatavatele toodetele ja tehnoloogiatele. Transpordisektori sanktsioonidega kehtestati ekspordikeeld lennukitele ja nende varuosadele. Täiendati ekspordilitsentsi nõudvate kahesuguse kasutusega kaupade nimekirja ja kehtestati uued ekspordikeelud.

Kommentaarid
(Külastatud 869 korda, 1 külastust täna)