Eestis on hakatud alusetult sisse nõudma aastate taguseid Soome parkimistrahve

Eesti inkassofirma on hakanud alusetult sisse nõudma Soome parkimistrahve. Soomes töötav eesti naine Anne sai üllatava teate inkassofirmalt.

Eesti inkassofirma Julianus Inkasso nõuab Annelt 120 eurot kümne aasta taguse parkimistrahvi eest Espoos. Inkassofirma andmetel on 60-eurone parkimistrahv jätkuvalt maksmata. Sellele lisanduvad trahvi väljanõudmise kulud, viivised ja intressid, mistõttu tuleb kokku maksta 120 eurot, vahendab Ilta-Sanomat.

Anne aga mäletab hästi, et tasus trahvi õigeaegselt selle kohta arve saatnud ettevõttele ParkkiPate. Ta mäletab seda hästi, kuna sai trahvi kohe, kui esimest korda autoga Soome sõitis. See häiris teda ja ta maksis trahvi kohe ära.

Viimase kümne aasta jooksul pole Anne saanud ühtegi teadet maksmata trahvi kohta. Anne mäletab, et sõitis Soome ema autoga, millel olid Eesti numbrid. Ta läks ujuma ja parkis auto Espoo ujula ligidale.

Anne ei osanud panna auto aknale parkimiskella ja selle põhjal saatis ParkkiPate 60-eurose arve. Valesti parkimine toimus arve järgi 12.11.2012.

Anne oli asja juba unustanud, kui Eesti inkassofirma saatis talle arve. Pärast arve saamist võttis Anne ühendust ParkkiPate’ga. Seal paluti saata tõestus makstud arve kohta.

Anne tellis pangast väljavõtted. See polnud sugugi lihtne, saada 10 aasta taguseid väljavõtteid. Anne teatas sellest ka inkassofirmale ja seal lükati edasi maksetähtpäeva.

Läks kaks nädalat, enne kui Anne sai vajalikud pangaväljavõtted. Sealt tuli välja, et Anne oli trahvi ära maksnud.

Käesoleval nädalal tuli ParkkiPate’lt teade, et kõik peaks olema korras ja asi on lõpetatud. Samas ei tulnud vabandust ega muud midagi. Annet häirib see, et ParkkiPate ei hüvita pangaväljavõtte kulusid. Väljavõte maksis 17 eurot.

Anne on kuulnud, et tal on palju saatusekaaslasi. Eesti inkassofirma on saatnud välja massiliselt teateid Soome parkimistrahvide kohta, kui autol olid Eesti numbrid. Selle põhjustas Anne väitel asjaolu, et ParkkiPate andis maksmata trahvide väljanõudmise eelmisel, 2021. aastal Eesti inkassofirmale. Eestlased hakkasid arveid saama eelmisel sügisel.

Mõned trahvinõuded on ka sellised, kus trahv on jäänud maksmata, aga paljud trahvid on ära makstud. Samas on trahvide maksmist nii pika aja tagant raske tõestada. Eriti keeruline on see siis, kui kontonumber või pank on vahetunud. Inimene on näiteks Soomest lahkunud ja konto on suletud.

Parkimise järelvalve firma ParkkiPate juht Christian Metsäranta ütles, et maksmata trahvid on olnud pikalt probleem. Eestlaste hulgas on levinud info, et parkimistrahvid võib jätta maksmata. Sama probleem on ka teiste välismaa autodega, aga Eesti autosid on kõige rohkem. Nõnda jääb igal aastal saamata sadu tuhandeid eurosid.

Probleemi põhjustas Eesti seadusandlus ja asjaolu, et Eesti autode kasutajate andmeid polnud võimalik edastada Soome trahvide väljanõudmiseks. ParkkiPate suhtles sel teemal Eesti transpordiametiga. Möödunud aasta juunis andis ParkkiPate trahvide väljanõudmise Eesti inkassofirmale.

Metsäranta ütles, et muutus on märgatav linnapildis. Enam nii palju autosid ilma parkimistasu maksmata ei pargi.

Aastatel 2019–2020 kirjutas ParkkiPate välja Eesti autodele ligi 15 000 parkimistrahvi. Kogusumma oli ligi 800 000 eurot. Neist tasuti õigeaegselt ära vaid kümnendik.

Miks aga on saanud arved ka need, kes on trahvid ära maksnud? Viga võib tulla sellest, et viitenumber on valesti kirjutatud. Vigu võib põhjustada ka infosüsteemide ühildamine.

Kommentaarid
(Külastatud 7,547 korda, 1 külastust täna)