Dopinguga vahele jäänud Vene iluuisutamise imelaps pääses Pekingis võistluskeelust oma nooruse tõttu

15-aastane Vene iluuisutamise imelaps Kamila Valijeva saab jätkata Pekingis võistlemist vaatamata vahelejäämisele dopinguga.

Valijeva jäi vahele trimetatsidiini-nimelise aine kasutamisega. Seda ainet kasutada näiteks südame-veresoonkonna haiguste raviks. Ravim on rahvusvahelise antidopingu organisatsiooni WADA keelatud ainete nimekirjas, kuna see parandab vereringet ja lisab vastupidavust, vahendab Iltalehti.

Valijeva sai juba võistkondliku kuldmedali, kui sai teatavaks, et ta oli detsembris andnud positiivse dopinguproovi. See info tuli avalikuks 8. veebruaril.

Valijeva pääses olümpiale, kuna Vene andidopingu organisatsioon Rusada oli andnud sportlasele ajutise võistluskeelu, mis lõppes enne olümpiat.

Rahvusvaheline iluuisutamise liit ISU, rahvusvaheline antidopingu organisatsiooni WADA ja rahvusvaheline olümpiakomitee ROK kaevasid Rusada otsuse rahvusvahelisse spordi vahekohtusse CAS 11. ja 12. veebruaril.

CAS lükkas aga kaebused tagasi ja teatas täna esmaspäeval, 14. veebruaril, et Valijevale ei saa kehtestada võistluskeeldu. CAS põhjendas otsust sellega, et Valijeva on „kaitstud isik” ehk alla 16-aastane.

CAS arvestas võimalikku kahju Valijevale, kui talle kehtestada võistluskeeld. CAS märkis ühtlasi, et sportlase dopingu kasutamise avalikuks tulek olümpia ajal polnud tema enda viga ja sportlasel polnud võimalik end kaitsta.

Seoses CAS-i otsusega on Valijeval võimalik osaleda teisipäeval iluuisutamise individuaalvõistlusel, mis algab vabakavaga.

Kommentaarid
(Külastatud 499 korda, 1 külastust täna)