Absurdne olukord Soomes: vaktsineerimata haiglaõel paluti algul tööle mitte tulla, aga siis kutsuti uuesti tööle, et asendada vaktsineeritud töötajaid, kes olid haigestunud

Soomes on kujunenud välja absurdne olukord, kus algul paluti vaktsineerimata haiglaõel mitte tööle tulla, aga siis helistati ja kutsuti uuesti tööle.

Haiglaõde Maria (nimi muudetud) pole lasknud end vaktsineerida mitte ühegi doosiga. Ülemus ütles mõned päevad tagasi, et enam tööle tulla ei saa, kuna ta on vaktsineerimata, vahendab MTV.

Mõni hetk hiljem aga helistas ülemus uuesti ja küsis, kas ta saaks tulla vaktsineeritud töötajate haigestumise tõttu neid kaheks nädalaks asendama.

Maria räägib, et tema töökohas on olukord praegu katastroofiline. Ta imestab, miks ei või ta teha tööd normaalselt, vaid ainult asendada neid, kes on haiged. Õde räägib irooniliselt, et kahe nädala pärast muutub ta taas biorelvaks, kes ei tohi tööle ilmuda.

Maria küsib, kuidas kaitseb sotsiaal- ja tervisevaldkonna töötajate vaktsineerimine patsiente, kui see ei hoia ära haigestumist ning mõju nakatumisele on samuti minimaalne.

Terviseameti peaarst Hanna Nohynek tunnistas samuti käesoleval nädalal, et tervishoiutöötajate vaktsineerimist ei saa enam põhjendada patsientide kaitsmisega.

Haiglaõde Maria küsib selle peale, kas sundvaktsineerimine kaitseb siis kuidagi patsiente, suurendab patsientide ohutust ja lisab tervishoiu võimekust.

Maria sõnul mõjub sundvaktsineerimine vastupidiselt: sellega ohustatakse patsiente ja vähendadatakse tervishoiu võimekust, kui terved, motiveeritud ja kogemustega professionaalid ei saa teha oma tööd.

Maria pole lasknud end vaktsineerida, kuna tema arvates pole vaktsiinide kasu-kahju suhe ning ohutus piisavad. Tema väitel on vaktsiinidel kahjulikud kõrvaltoimed, mille kõrval nende tõhusus haiguse vastu on väga väike.

Maria räägib, et on otsustanud loobuda vaktsiini võtmisest, seda isegi arvestades võimalust, et ta võib kaotada oma töökoha.

Maria sõnul on olukord praegu absurdne, et ta ei saa oma vaktsineerimatuse tõttu teha tööd, kuigi ta on terve ja tema vaktsineeritud kolleegid on haiged. Maria tunneb muret patsientide ohutuse pärast, kuna vaktsineeritud töötajad on haigestunud ning vaktsineerimata, aga tervetel töötajatel ei lasta teha oma tööd.

Soomes on praegu tervishoiu valdkonnas tööl palju vaktsineerimata inimesi, kuigi meedikutel peab olema võetud juba kolm vaktsiinidoosi. Seda võimaldab seadusesse jäetud võimalus, et vajadusel saab kasutada ka vaktsineerimata töötajaid.

Soome ametiühingu Super andmetel on mõnedes kohtades võetud lahti lastud vaktsineerimata töötajate asemele tööle ilma vastava hariduseta töötajaid. Meedikute ametiühingu Tehy andmetel on mõnedes kohtades aga tööl vaktsineerimata töötajad, kuna vastaselt korral töötajaid napib. Haiglaõdedest on Soomes praegu väga suur puudus.

Soome ravipiirkondades on vaktsineerimata töötajaid siiski vähe, mõned protsendid. Samas on näiteks Tamperes kasutatud vaktsineerimata töötajaid, kuna muidu oleks puudus suur.

Kommentaarid
(Külastatud 10,123 korda, 1 külastust täna)