Värske Iisraeli uuring: koroonasse haigestumist ei peata isegi 4 vaktsiinidoosi

Koroonasse haigestumist ei peata isegi 4 vaktsiinidoosi, selgub värskest Iisraeli uuringust. Sheba haigla uuringust tuleb välja, et Omikroni variant on ohtlik isegi 4 doosi saanud inimestele.

150 meediku peal teahtud uuringust tuleb välja, et neljas vaktsiinidoos ei anna niipalju antikehasid, et need hoiaksid ära koroonasse haigestumist, vahendab Jerusalem Post.

Kaks nädalat pärast neljandat doosi oli antikehade hulk küll kõrgem, aga mitte piisavalt kõrge, et ära hoida Omikroniga nakatumist, ütles uuringut juhtinud professor Gili Regev-Yochay. Tema väitel nakatuvad inimesed vaatamata neljale vaktsiinidoosile, seda praktiliselt samapalju kui need, kes polnud neljandat doosi saanud.

Sheba haigla alustas uuringuga 27. detsembril, vaktsineerides neljanda doosiga 150 meedikut, kes olid enne seda saanud kolmanda doosi neli kuud varem. Kõigil neil oli antikehade hulk langenud madalale.

Nädal pärast neljanda doosiga vaktsineerimist oli antikehade hulk kasvanud küll 5 korda, aga see jäi kahjuks ootustele alla ja oli samal tasemel kui kolmanda doosi puhul. Sellest jääb Omikroni puhul väheks. See polnud see, mida tõhustusdoosilt oodati, ütles Regev-Yochay.

Nüüd, nädal hiljem oli antikehade tase veidi tõusnud, aga mitte piisavalt, et sellest oleks abi Omikroni vastu. Regev-Yochay ütles, et Omikron vajab kõrgemat antikehade taset, aga praegune Pfizeri vaktsiin seda ei paku.

Nüüd kordavad Shebe haigla teadlased seda uuringut Moderna vaktsiini neljandate doosidega, seda samuti 150 meediku peal. Moderna vaktsiiniga oli nädal pärast süstimist antikehade tase Pfizeri vaktsiiniga samal tasemel.

Regev-Yochay ütles, et iisraeli valitsuse otsus anda neljandaid doose üle 60-aastastele ja riskigruppi kuuluvatele inimestele on ilmselt õige. Neljandal doosil on teadlase väitel omad eelised, aga mitte niipalju, et anda neljandaid doose kogu elanikkonnale.

Lisaks nakatumise ärahoidmisele peaks vaktsiin ära hoidma raskekujulise haigestumise. Regev-Yochay ütles, et praegu on veel vara öelda, kas või kuidas hoiab neljas doos ära raske haigestumise.

Kommentaarid
(Külastatud 2,041 korda, 1 külastust täna)