Üllatav uuring: suur osa vaktsiinikahjudest on tegelikult platseebo-efekt

Suur osa koroonavaktsiini kahjulikest kõrvaltoimetest tuleneb nn platseebo-efektist, selgub värskest uuringust.

Platseebo-efekt tähendab organismi reageerimist teatud ootustele. Sellisel juhul on inimene teatud vaevusi oodanud ja kartnud ning need tulevadki. Tegelikkuses pole need aga vaktsiiniga seotud, vahendab Duodecim.

Sama nähtus esineb siis, kui inimene loodab teatud mõju teatud ravimilt. Teadlaste seisukoht tugineb 12 eri uuringu analüüsil. Uuring on avaldatud teadusväljaandes JAMA Network Open.

Uuringus osalenutest olid 22 000 saanud koroonavaktsiini ja teist samapalju platseebo ehk tavalise füsioloogilise lahuse süsti. Enam kui kolmandikul platseebo saanutest esinesid pärast süsti vaktsiini kahjulikud kõrvaltoimed.

Kommentaarid
(Külastatud 1,041 korda, 1 külastust täna)