Tekevätkö uudet koronavariaatiot etätyöskentelystä uuden normaalin tavan tehdä töitä?

Viime vuosien uutisotsikoita hallinnut koronavirus on edelleen vahvasti läsnä ja tarkoittaa samalla sitä, että työyhteisö on joutunut suurten haasteiden eteen. Hallituksen suositusten mukaan työpaikoilla ollaankin siirrytty väliaikaisesti etätyöhön, joko kokonaan tai osa-aikaisesti eli muutamana päivänä viikossa. 

Yli kaksi vuotta kestäneen korona-ajan aikana ollaan kuitenkin huomattu kotona työskentelyn hyvät ominaisuudet ja monella työpaikalla siitä on jopa tullut uusi normi. Työntekijöitä ei välttämättä pakoteta tulemaan työpaikalle kuin tärkeisiin tapaamisiin tai kerran viikossa järjestettäviin lähipäiviin.

Jokaisessa kodissa valmiudet työskentelyyn

Viimeisen kymmenen vuoden ajan digitalisaatio on ollut niin nopeaa, että myös monipuolista vapaa-aikaa voidaan helposti viettää kotona. Suoratoistopalveluilta voidaan seurata uusia elokuvia, treenivideoita voidaan seurata netistä tai verkossa voi opetella uusia taitoja tai kouluttautua sekä veikata kätevästi ja monipuolisesti kaikista saatavilla olevista urheilukohteista omalta kotisohvalta, esimerkiksi vedonlyönti bet365 kanssa tarjoaa juuri tämän mahdollisuuden. 

Suomalaiset kodit ovat kuitenkin varusteltu hyvin myös etätyöskentelyä varten. Suomessa on kattava, nopea nettiyhteys saatavilla ympäri maan, jonka lisäksi kaikki työikäiset ovat digitaalisesti orientoituja eli osaavat käyttää tietokonetta sekä oppia uusiakin ohjelmistoja pikaisesti. 

Koronan vaikutukset etätyöhön räjähdyksenmäiset

Ennen koronaa suomalaisista työikäisistä noin 30 prosenttia työskenteli silloin tällöin etänä kotoa. Korona-aikana tämä lukumäärä nousi parhaimmillaan 60 prosenttiin. Se ei kuitenkaan aina ollut pelkästään huono asia, koska samalla huomattiin se, kuinka paljon oikeastaan työstä voitaisiin tehdä etänä.

Lähes kaikki nykyajan tiedostoista ja järjestelmistä ovat netissä tai nettipohjaisia, jolloin fyysisellä paikalla ei ole väliä. Kotona työskennellessä työntekijät ovat raportoineet saaneensa enemmän vapautta sopia menoista perheen kanssa, kotona on voinut keskittyä paremmin ja työntekoa on voinut aikatauluttaa helpommin. 

Lisäksi työntekijöiden sairauspoissaolot ovat vähentyneet ja työntekijät voivat tehdä työtä huomattavasti mukavimmissa oloissa ilman mahdollisesti jopa erittäin pitkiä työmatkoja ja sen tuomaa stressiä sekä taloudellista taakkaa.

Etätyö normalisoituu ja vaatii tukea työnantajalta

Kotona työskentelyssä on kiistatta paljon hyviä puolia, mutta siitä puuttuu myös työpaikan tauot, sosiaalisuus ja henkinen tuki. Työntekijä on monesti jätetty yksin työn kanssa kotiin, jolloin hän on itse joutunut suunnittelemaan taukonsa ja liikkuvuutensa päivän sisällä. Vaihtoehtoisesti hän voi juuttua koko ajaksi tietokoneen ääreen, joka on pitkällä aikavälillä stressaavaa ja tehotonta työskentelyä.

Työnantajan tulisikin tällöin luoda samanlaiset työpaikan säännöt myös etätyöhön, jotka sisältävät säännöllisen tauotuksen, ruokatauot, fyysistä liikuntaa ja sosiaalista toimintaa. Työnantajan täytyy siis tukea työntekijän jaksamista myös etänä, koska kotona kuitenkin tehdään samaa, aivoja kuormittavaa työtä. 

Etätyövaihtoehto on tullut jäädäkseen

Tulevaisuudessa etätyö tulee kiistatta olemaan uusi normaali työntekotapa, joten se vaatii valmistautumista ja suunnitelmallisuutta kummaltakin taholta. Työntekijä joutuu mahdollisesti tekemään muutoksia kotonaan luodakseen rauhaisan työntekoympäristön, mutta työnantajan täytyy tarjota työvälineet kaikkeen muuhun. 

Hyvin organisoidulla etätyöllä ja etenkin tyytyväisillä etätyöntekijöillä voidaan nimittäin tehostaa yrityksen toimintaa ja vähentää toimistokuluja. Työntekijälle kyseessä on mukavampi tapa yhdistää työelämä muuhun elämään ja parhaassa tapauksessa se on hyvinvointia tukeva keino työskennellä.

(Külastatud 170 korda, 1 külastust täna)