Soomlaste järele luurati Pegasuse tarkvara kaudu

Soome diplomaadid on sattunud küberspionaaži sihtmärgiks NSO Groupi spionaažitarkvara Pegasus kaudu, mis on pälvinud palju tähelepanu. Tegemist on kõrgelt arenenud pahavaraga, mis on salvestatud kasutaja Apple’i või Androidi telefoni ilma nende teadmata ja tegevuseta. Nuhkvara on suutnud telefonis olevat teavet ja selle funktsioone väga laialdaselt ära kasutada.

Välisministeerium on juhtumit uurinud 2021.–2022. aasta sügistalvel koos erinevate ametiasutuste ja huvigruppidega. Juhtum puudutas Soomest välismaale tööle lähetatud töötajaid. Uuringu põhjal on olnud võimalik sündmust hinnata ajateljel. Spionaaž ei ole praegu aktiivne.

Välisministeerium töötleb erinevate turvakategooriate teavet erinevatel meetoditel. Telefoniga töödeldav teave on avalik või 4. kategooria turbetasemega teave, mis on madalaim salastatuse tase. Tuleb aga märkida, et isegi kui teave ei ole otseselt salastatud, võib teave ja selle allikas olla diplomaatide jaoks konfidentsiaalne.

Välisministeerium jälgib pidevalt oma tegevusvaldkonna olukorda ja hindab sellega kaasnevaid ohte. Välisministeerium jälgib oma teenuseid ja püüab vältida kahjulikku tegevust. Suurt huvi tuntakse eelkõige välis- ja julgeolekupoliitika ettevalmistamise ja otsustamise vastu, mida võib käsitleda ka illegaalse luuretegevusena. Välisministeerium reageerib ohule mitmeti, kuid illegaalse luure eest ei ole kunagi võimalik täielikult kaitsta.

Kommentaarid
(Külastatud 796 korda, 1 külastust täna)