Soomlanna sattus Hispaania reisi ajal karmi karantiini – hotellitoast ei tohtinud väljuda

Espoos elav naine sattus enne jõule Hispaanias tööreisi ajal karmi karantiini. Koos Helsingi barokiorkestriga tuuril olnud viiulimängija veetis karantiini aja 12-ruutmeetrises hotellitoas, tehes joogat ja vaadates Netflixi.

Viiulimängijal lõpuks haigust ei tuvastatud, aga karantiin ja uus koroona-laine muutsid elu väga keeruliseks, vahendab MTV.

Espoo naine Hanna läks koos Helsingi barokiorkestriga Hispaaniasse tuurile 10. detsembril. Enne seda oli tuur kahel korral koroona tõttu ära jäetud. Muusikud olid seda reisi pikalt oodanud.

Kohale jõudes aga tabas muusikuid ebaõnn. Kui 23-liikmeline orkester oli paar päeva kohapeal olnud, jäi üks neist haigeks. Tal tuvastati koroona.

Pärast seda testiti tervet orkestrit. Tuvastati veel kaks nakatunut. Orkestri viimane kontsert jäeti ära ja Hispaania võimud määrasid kõik orkestri liikmed 10 päeva pikkusesse karantiini. Karantiinihotell oli Alicante ligidal Murcias. Need, kes andsid negatiivse koroonaproovi, said 7 päeva pärast karantiinist välja.

Hispaanias tähendab karantiin seda, et keegi hotellitoast välja ei pääsenud. Soomes tähendab karantiin seda, et saad väljas käia, aga Hispaanias ja mitmel pool mujal on reeglid palju karmimad. Seal tuleb kogu aeg ühes ruumis olla. Kui olla karantiinis hotellis, siis toast välja ei pääse.

Toitu sai tellida hotelli uksele interneti teel. Naine tegi hotellis olles algul paberitööd ja jättis ära juba kokku lepitud esinemised. Pärast seda aga enam nii lõbus ei olnud ja igavus tuli peale.

Naise olukorda leevendas see, et tema muusikust abikaasa oli reisil kaasas ja samas hotellitoas. Naine on viiulimängija ja mees tšellist. Sellele vaatamata hakkas igav ja tundide kaupa järjest pilli mängida pole samuti huvitav.

Selles mõttes vedas, et erinevalt teistest said nemad omavahel vähemalt jutustada. Seetõttu ei pidanud igavusest päris mööda seinu üles ronima.

Orkester tekitas oma karantiini Whatsappi grupi, mille kaudu sai suhelda ja meelt lahutada. Sõnumite kaudu edastatud videod ja sõnumid peaks muusiku väitel talletama Soome rahvusarhiivis koroona teema all.

Liikumisega harjunud Hannale oli kitsukeses hotellitoas istumine väga rusuv. Neil on kodus labradori retriiver, kellega koos käiakse kolm korda päevas pikkadel metsaretkedel. Selle asemel sai veebist vaadatud jooga- ja aeroobikavideoid ning ennast sellega vormis hoida.

Naise väitel keegi karantiini reegleid ei rikkunud ja koridori ei läinud, rääkimata õue minekust. Soomlased on seadusekuulekas rahvas, aga eelkõige taheti kiiresti koju tagasi saada. Kojuminekut ei tahetud ohtu panna. Samuti tegi muret võimalik nakatumine.

Kõik olid kaks vaktsiinidoosi saanud terved inimesed, selles mõttes haigus ei hirmutanud. Hirmu tekitas aga see, et karantiin võib veelgi pikemaks venida. Mitte ainult seepärast, et oli oht jõulud karantiinis veeta, vaid seepärast, et siis jäädakse ilma veelgi suuremast hulgast esinemistest.

Kahe viimase aasta jooksul on niigi koroona tõttu esinejatel palju tööd ära jäänud. Seetõttu oldi õnnelikud, et enamus jäid terveks ja pääsesid jõuluks koju. Karantiin lõppes päev enne jõululaupäeva.

Koju saabudes pani imestama see, et Helsingi lennujaamas ei küsitud isegi koroonapassi. Inimesed jalutasid lennukist otse linna peale. Inimestel olid koroonapassid käes, aga neid keegi ei kontrollinud.

Pärast reisi tuli palju kriitikat, miks oli üldse vaja Hispaaniasse sõita. Sellest ei saadud aru, et Hispaaniasse mindi selleks, et pilli mängida. Muusikud ei ütleks sellisest võimalusest ära. Koroona olukord aga halvenes väga kiiresti, enne reisi poleks seda keegi uskunud.

Hanna tunnistab, et puhkusereisile ta praegu koroona tõttu ei läheks. Pärast äsjast karmi kogemust pole selleks enam tahtmist. Samas muusikuna ei tahaks ta ära öelda esinemise võimalustest.

Pole teada, kas koroona jääbki niimoodi kestma, muutes vaid oma vormi. Alternatiiv ei saa olla see, et muusikud jäävadki koju ja viskavad pillid nurka, kui samas saab käia vabalt baarides, restoranides ja kaubanduskeskustes. Inimesed peavad saama elada ja tööd teha.

Välismaal on praegu koroona tõttu lõksus väga palju soomlasi. Firmadel Finnair ja Aurinkomatkat on teada hulgaliselt juhtumeid, kus inimesed on jäänud karantiini, samuti on tulnud selle kohta teateid välisministeeriumile. Mõned soomlased on välismaal sattunud koguni koroonaga haiglasse.

Soome välisministeeriumi info kohaselt peab välismaal olles sealseid karantiini reegleid järgima. Soome ei saa siin kaasa rääkida. Karantiiniga seotud majutuskulud peab reisija ise kinni maksma. Välisministeerium ei saa katta soomlaste majutuskulusid ega neid koju tuua. Selleks puhuks tuleb teha reisikindlustus.

Kommentaarid
(Külastatud 616 korda, 1 külastust täna)