Soomes tõusis eelmisel aastal elektriga kodu kütjate elektriarve ligi 1000 eurot, aga ametivõimud sekkuda ei saa

Elektriga kodu kütjatele pakuti eelmisel aastal üle 100 protsendi võrra kallimaid lepinguid. Ametivõimudel aga puudub võimalus sekkuda.

Kuigi elektri ülekandetasud eelmisel, 2021. aastal langesid, kerkis elektriga kütjate elektriarve aastas 993 euro võrra, vahendab Yle.

Hind on arvestatud 18 000 kWh aastase tarbimise põhjal. Need, kes tarbisid 5000 kWh aastas, pidid maksma juurde 241 eurot.

Varasematel aastatel jagunes elektriarve enam vähem võrdselt kolme komponendi vahel: elektri hind, ülekandetasu ja maksud. Möödunud aastal aga olukord muutus. Elektrienergia osakaal tõusis 44 protsendini neis majapidamistes, kus tarbimine on 5000 kWh aastas.

Kodutarbijate hinnatõus tuleneb elektri hulgihinna tõusust nii Soomes kui mujal Euroopas. Tõus oli põhiliselt aasta lõpus.

Möödunud aastal kõikus elektri hulgihind suures vahemikus. 7. detsembril oli hind 1000 eurot MWh eest. 5. aprillil oli hind aga 1,4 euroga miinuses. Hind kõikus palju ka ööpäeva jooksul.

Hinda kergitasid saastekvootide kallinemine, maagaasi ja kivisöe hinnatõus ning tavapärasest väiksemad veevarud Põhjamaades. Hind poleks nii kõrgele tõusnud, kui tarbimine oleks olnud paindlikum. Tulevikus on ilmselt tarbimine paindlikum aja elektrit õpitakse rohkem varuma.

Uus jaam Olkiluoto 3 hakkab elektrit tooma ilmselt juunikuus. Selle võimsus on 1600 megavatti ehk samas suurusjärgus kui Olkiluoto 1 ja 2 kokku. Pärast reaktori käivitamist kasvab tuumaenergia osakaal Soome elektritootmises 27 protsendi pealt 40 peale.

Erinevalt tuule-energiat toodab tuumajaam energiat ühtlaselt kogu aasta vältel. See võib mõjutada tarbijate elektriarveid, aga see pole kindel. Olkiluoto 3 toimib põhimõttel, et osanikud saavad elektri omahinnaga ja otsustavad ise, mis sellega teevad. Jaama osanikud on suured tööstus- ja energiaettevõtted. Nad võivad elektrit kasutada ise või müüa edasi hulgiturule. See sõltub ettevõtetest, palju nad müüvad. Seetõttu on võimatu prognoosida hinna kujunemist.

Küll aga aitab tuumajaama lisandumine ühtlustada energia tootmist, mis peaks hinda muutma stabiilsemaks. Kõikumisi aga täielikult ära kaotada ei saa. Hulgiturul sõltub hind tootjast, kes teeb viimase pakkumise.

Prognoositakse, et elektri hind hakkab langema suve algul. Aastatel 2023-2025 prognoositakse madalamat hinda kui aastal 2022.

Kommentaarid
(Külastatud 2,789 korda, 1 külastust täna)