Soomes on läinud koroona osas vastakuti valitsus ja omavalitsused

Soome valitsus süüdistab omavalitsusi selles, et ei täideta nakkushaiguste seadust. Omavalitsused on aga eri meelt.

Helsingi ja veel 11 Uusimaa omavalitsust teatasid eile esmaspäeval, et koolides, kodus ja töökohtadel koroonaga kokku puutunud inimesi ei panda enam nakkushaiguste seaduse kohaselt karantiini, vahendab MTV.

Sotsiaal- ja terviseministeeriumi hinnangul rikub selline tegevus nakkushaiguste seadust, kuna nakkushaiguste hüvitist saab vaid siis, kui isik on määratud ametlikult isolatsiooni või karantiini.

Ebaseaduslik on see, kui inimene peab hakkama omale ise taotlema haigushüvitist, ütles sotsiaal- ja terviseministeeriumi kantsler Kirsi Varhila.

Lisaks tuleks omavalitsuste uute juhiste järgi minna koroonatesti tegema vaid teatud puhkudel – näiteks kergete haigusnähtudega ei soovitata enam minna testi tegema, kui inimene ei kuulu riskigruppi.

Varhila aga hoiatab, et ilma ametliku diagnoosita ei saa isik märget koroonapassi. Seetõttu on Helsingi piirkonna omavalitsuste tegevus Varhila väitel ka selles osas seadusevastane. Varhila ütles, et seadusevastane on see, et koroonapassi saamise tingimused pole täidetud.

Helsingi piirkonna koroonagrupp on aga ministeeriumiga eri meelt. Grupi arvates ei peaks tegema isolatsiooni- ja karantiiniotsuseid vaid seetõttu, et inimesed saaksid haigushüvitist. Karantiini ja isolatsiooni peaks isiku määrama siis, kui selleks on mõjuv põhjus. Isolatsiooni ei panda inimest vaid seetõttu, et nii saab haigushüvitist. See pole kooskõlas nakkushaiguste seadusega.

Helsingi piirkonna omavalitsuste hinnangul poole nakkushaiguste hüvitise ehk päevaraha saamine mingi iseenesest mõistetav ega automaatne õigus. Helsingi piirkonnas lahendatakse hüvitise saamise küsimus lähiajal.

Leitakse samas, et lahendus pole see, et kõigile nakatunutele tehakse isolatsiooni ja nakkusega kokku puutunutele karantiini otsus.

Helsingi piirkonna muutunud seisukoha on tinginud raske koroona olukord. Inimesi ei suudeta enam testida ega nakkusega kokku puutunuid jälitada. Nakkushaiguste seaduse järgi peab andma iga juhtumi puhul hinnangu, kas isolatsiooni või karantiini otsus on vajalik. Selliseid hinnanguid aga pole võimalik enam anda.

Kantsler Varhila arvates, aga on veel võimalusi. Näiteks saab kasutada koroona kiirtesti ja kui see on positiivne, siis kasutada ametlikku testi. Kui haigusnähtudega isikul on kiirtest negatiivne, siis võib testi korrata mõne päeva pärast.

Kommentaarid
(Külastatud 864 korda, 1 külastust täna)